Antallet sjiraffer er gått ned og villsjiraffene  er nå oppført som “utsatt for utryddelse.”

Sjiraff

World Giraffe Day er en årlig begivenhet initiert av Giraf Conservation Foundation,  for å feire det lengste dyret på den lengste dagen. 21. juni – hvert år!

Den verdensomspennende feiringen er viktig for å øke støtten, men også for å skape bevisshet og vise hvilke utfordringer sjiraffen har. 

Med bare ca 111 000 sjiraffer igjen i naturen, ble sjiraffen oppført som utsatt for utryddelse på IUCNs liste over truede arter i 2016. Sjiraffene i Afrika har gått ned med 30% de siste 30 årene, og sannsynligvis mer enn 90% siden forrige århundre. Denne stille utryddelsen skjer for øynene våre, men kan fortsatt snus om arbeidet starter nå. 

sjiraff

World Giraffe Day 2019 er dedikert til Twiga Tracker, det største GPS-satellittsporingsprogrammet for sjiraffer noensinne. Et annet spennende teknologiverktøy er GiraffeSpotter.org, en online plattform for å identifisere individuelle sjiraffer fra fotografier.

Du kan også bistå med sjiraff-forskning ved å sende inn bilder og observasjonsdata på GiraffeSpotter.org. Informasjonen du sender inn, vil bli brukt i mark-recapture-studier for å hjelpe til med forskningen på dyrene.

Sjiraff
Sjiraff
Sjiraff
Sjiraff

Med disse programmene håper man å spore sjiraffene for å forstå hvor mange de er, hvor de beveger seg og hvordan de opptrer.

Hver sjiraff kan identifiseres med sitt unike mønster, som ligner på et menneskelig fingeravtrykk. Ta bilde av begge sider av sjiraffen om mulig, men minst på høyre side, som tydelig viser kropp og nakkemønster. Dette mønsteret kan da matches med en sjiraff som allerede er i databasen, eller sjiraffen vil bli lagt til som en ny oppføring .

Sjiraffene er fantastiske dyr. Da vi var på safari i Sør-Afrika fikk vi stiftet nærmere bekjentskap med både dem og andre ville dyr. 

Vil du donere penger til prosjektet kan du gjøre det her: Giraf Conservation Foundation

Noen morsomme fakta om sjiraffen

  • Sjiraffen er det høyeste pattedyret som eksisterer. Høyden varierer etter kjønn. Den mannlige giraffen måler ca. 19 fot mens kvinnelige sjiraffer blir ca. 17 fot høye.
  • Sjiraffen er et planteetende vesen som hovedsakelig spiser fra akacietrærne.
  • “Hornene” på en sjiraffs hode er ikke horn, men ossikoner. Ossikoner ligner horn av storfe, men har noen forskjeller. I motsetning til andre dyr med horn blir sjiraffen født med horn.  Hornene til en nyfødt sjiraff er laget av brusk.  Når sjiraffer blir eldre, blir brusket erstattet av bein og blir smeltet til skallene ved en prosess som kalles ossifisering. 
  • De spiser omtrent 30-34 kg mat på en dag. Når de drikker, må de spre forbenene bredt for å nå bunnnivået, som er en sårbar posisjon i forhold til rovdyr. De drikker rundt 7-8 liter vann i løpet av en uke.
  • Tungen på sjiraffen er 18-20 tommer lang, mørk og tykk. Det sies at de har denne mørke fargen for å hindre solbrenhet, når de spiser i nesten 12 timer om dagen.
  • Sjiraffen sover i bare noen få minutter om dagen. 

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

2 Comments

Renates Reiser · 23. June 2019 at 19:11

Flott innlegg om disse fascinerende skapningene! Helt tragisk at også sjiraffer går mot en usikker skjebne. Håper virkelig at man kan få trenden til å snu!

Rundt Ekvator · 25. June 2019 at 06:18

Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, sjiraffer er noen herlige dyr. Vi må håpe at fokus og dette programmet kan snu trenden.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.