Generelt sett er Dar et arabisk ord som betyr “hus” eller “hjem”. I Tunisia og andre deler av Nord-Afrika blir ordet ofte brukt i navnene på tradisjonelle hus, eller gjestehus som bevarer den lokale arkitekturen og kulturen.

Slike steder er veldig sjarmerende, med indre gårdsplasser, arabisk-inspirert design, og man får en autentisk opplevelse av lokal kultur og gjestfrihet. Fra gatenivå ser man bare en dør og en fasade. Men innenfor er det et indre gårdsrom /atrium i midten, med uteområde, trær, planter og blomster. Rommene er plasser rundt dette uteområdet.

Gjestehusene finnes med forskjellige standard, alt fra budsjett til lukseriøse overnattigssteder med basseng. En tradisjonell Dar drives oftest som Bed & Breakfasts, mens de mer lukseriøse også kan ha restaurant. 

Dar Bibine
Dar Bibine

Dar Ben Gacem

Dette er et lekkert boutique hotell i Medinaen i Tunis. Her føler man seg hjemme, innenfor den mest autentiske kulturelle opplevelsen. Dar Ben Gacem har to Dars i gangavstand til hverandre. Den første på 38 Pasha Street åpnet  i 2013, og ble bygget rundt 1500-tallet, og den andre er på Kahia Street, og ble bygget på 1700-tallet. Denne åpnet i 2019. 

Hvor: Medinaen i Tunis
Antall rom:
Dar Ben Gacem  – KAHIA – 8 rom
Dar Ben Gacem – PASHA – 7 rom

Følg link til hjemmesiden for mer informasjon og booking

Alle rom er forskjellig innredet i tradisjonell tunisisk stil, og har klimaanlegg, TV med satellittkanaler og eget bad med dusj. Frokost er inkludert. 

Foto credit: Dar Ben Gacem

3 Dars i Erriadh på Djerba

Besøker du øya Djerba får du her noen fine tips til overnatting i Dar. Alle 3 er like sentralt plassert i Djerbahood, ca. 5 kilometer fra øyas hovedstad Houmt Souk og 8 kilometer fra Djerba–Zarzis International Airport.

Her kan du lese mer om nabolaget Djerbahood og det unike utendørs gatekunsmuseet

Dar Lily

En sjarmerende Dar i hjertet av Djerbahood. Det er enkel standard med frokost inkludert. Er du ute etter et autentisk tradisjonelt gjestehus er dette stedet. Her møtes kunst og kreativitet, og skaper en unik og varm atmosfære.

Alle rommene er tilgjengelige via egen inngang, og har eget bad med dusj. Enkelte av rommene har utsikt over byen, og alle har uteplass. Dar Lily har også et lite basseng, solterasse og fri Wi-Fi. Det er kaffebar og bar/lounge

Sykkel- og bilutleie er tilgjengelig. Det tilbys flyplasstransport mot et pristillegg.

Hvor: Djerbahood, Erriadh på Djerba
Antall rom: 4
Aldersgrense for å sjekke inn: 18 år
Dar Lily sin nettside er under konstruksjon når dette skrives, men finnes på Facebook. Rom kan bookes gjennom booking.com eller hotels.com

Dar Lily drives av en kvinne ved navn Lily. Mange Dars drives av europere, men Lily er tunisisk.

Dar Bibine

Er du ute etter luksus er dette en dar du skal velge. Gjestehuset har en ideell beliggenhet i hjertet av Erriadh, og er en liten oase. Tradisjonell djerbisk arkitekturen er blandet med smakfull ren, hvit og minimalistisk design.

Rommene har TV, Wi-Fi, eget bad med dusj eller badekar, og klimaanlegg. 3 av rommene er plassert rundt svømmebassenget.

Panton, Gehry, Starck, Citterio, Bouroullec og andre kjente navn innen designmøbler er på plass.
Sengetøy, fløyelsmyke håndklær og badekåper er fra  blant annet Armani og Descamp. 

Hvor: Djerbahood, Erriadh på Djerba
Antall rom: 4

Besøk Dar Bibines nettside for mer informasjon og booking.

Gjestehuset eies av belgiske Isabelle og Gérard. Av fasiliteter er det blant annet svømmebasseng, solterasse, og mulighet for massasje.

Dar Dhiafa

Dar Dhiafa, som oversettes til “Gjestenes Hus”, er et magisk sted med en fortryllende sjarm som består av fem karakteristiske gamle boliger satt sammen og dekorert uten prangende elementer. De antikke  møblene er hentet fra hele Tunisia. 

Dar Dhiafa

Sjelden har vi sett en restaurering mer vellykket. Å vandre gjennom Dar Dhiafa betyr å gå seg vill midt i en arkitektonisk labyrint. Fine kupler, utendørs terrasser, skyggefulle hjørner, grønne alkover og nakne arkader. Alt er tenkt på, og utstråler kunnskapen til øyas håndverkere.

Rommene

Som med bygningene har rommene blitt innredet takket være bidrag fra lokal håndverkskreativitet. Alle møblene er sertifiserte som originale, flisene er gamle, og likeså dørene. Ettersom rommene er forskjellige fra hverandre, inviterer de alle til å oppleve en spesiell og unik opplevelse. Hvert av de bærer eventyrlige navn fra “Tusen og én natt”. 

Behagelig bassengområde

De to bassengene i sentrum av terrassene er designet for avslapning og sol. Et idyllisk sted å nyte roen. Frokost serveres også i disse områdene.

Dar Dhiafa

Hvis det kan friste finnes også en tradisjonell haman med oppvarmede stener og kuppeltak.

Dar Dhiafa restaurant

Dar Dhiafa har en herlig restaurant inspirert av middelhavsmaten. Her får man øyas signaturretter, som djerbisk ris, lokal couscous eller rack med lam. Det er lokalt lam selvfølgelig, akkurat som middelhavsabbor tilberedt i filet med fennikelmousseline. 

Eierne av Dar Dhiafa er Slah Allani, og hans kone Chiara Allani. De har grundig dokumentert restaureringen med bilder og tekst som kan beskues i et eget område. Det er også utgitt en egen bok om historien til gjestehuset og restaureringsarbeidet.

Dar Dhiafa

Hvor: Djerbahood, Erriadh på Djerba 
Antall rom: 15
Massasje tilbys på forespørsel, og det er gratis sykkelutleie.
Besøk Hotel Dar Dhiafas nettside for mer informasjon og booking

Hvordan reise til Djerba og Erriadh

Djerba ligger ca. 50 mil fra Tunis. Det enkleste er å fly til hovedstaden Tunis, for deretter å ta innenriksfly til Djerba. Flere europeiske byer har flygninger direkte til Djerba, men det er vanskelig å få til en sammenhengende flygning, eller uten å bytte flyplass i Paris.

Djerbahood/Erriadh er lokalisert ca. 8 kilometer fra flyplassen. Landsbyen kan nås både med lokale busser og med taxi.

Til info

Jeg besøkte gjestehusene i forbindelse med en presseturen i regi av det tunisiske turistdepartementetReise og opphold ble dekket, men det er ikke lagt føringer på hva jeg skal skrive, eller hva jeg skal skrive om. Alle betraktninger er således mine egne.

Andre reisetips


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.