Med sine 6 meter i diameter og 5-6 meters dypde, er jettegryta i Risør en av Nord Europas største.

For rundt 10.000 år siden etter istiden ble jettegrytene “Sild” dannet. De ligger rett ved sjøkanten og kan brukes som svømmebasseng om sommeren.

I tillegg til å få seg et bad er svabergene rundt gryta godt egnet for å slappe av, ha picknik  eller gå turer.

Fjellet varmer opp vannet, og temperaturen er flere grader varmere enn i havet. Høy sjø gjør at vannet jevnlig blir byttet ut.

Området rundt gryta har flere høydeforskjeller, inkludert en stor stein. Dette gjør at du kan hoppe eller stupe fra forskjellige nivåer.  

Jettegryte, Fielandet
Det er ikke uvanlig at det er fisk i jettegryta

Mange av jettegrytene i Norge ble dannet ved avslutning av siste istid. Smeltevann satte stein og grus i roterende bevegelse, og berggrunnen ble slipt ned. Formen ligner på en gryte. I gamle dager trodde folk at trollene sto for utformingen, der av navnet jettegryte.

Hvordan finne frem?

Jettegrytene er et yndet turistmål året rundt. Du finner de på Sildodden på Fielandet, sør for Risør. Beregn ca. 25 minutter med bil fra Risør sentrum til parkeringsplassen, deretter 20 minutters gange til jettegryta. 

Det finnes også en liten havn, for de som  kommer sjøveien. Vær obs på at det er ikke mulig å legge til rett nedenfor gryta. Følg Sildodden innover mot land ca. 200 meter, til en smal avstikker går inn til styrbord. Her kan man trygt legge til. I 10 knops hastighet må du beregne ca. 20 minutter fra Stangholmen Fyr.

Klikk på kartet for å komme til google

Risør har mange perler å by på. En av de jeveste vil jeg si er jettegryta på Sild.

Fakta om Risør

Risør ligger i Agder fylke, sør i Norge og har drøye 4600  innbyggere. Byen ligger ut mot Skagerak men har i tillegg 3 store fjorder man kan holde til i, hvis det er mye vind.

Andre bloginnlegg fra Risør


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

2 Comments

Tina - svensk reseinspiratör i Oslo · 30. August 2020 at 15:58

Men så coolt, synd att jag inte visste om det när vi åkte flrbi i somras. Lägger på minnet tills nästa besök 🤗

    Rundt Ekvator · 30. August 2020 at 21:28

    Den er absolutt verdt et besøk 🙂 Prøv igjen neste gang du er på de kanter 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.