Kroatia er et fantastisk område å seile i med sitt klare vann, vakre natur og gunstige priser. I tillegg er folk hjepsomme og vennlige.

4 voksne og 6 ungdommer krevde en stor båt og vi endte derfor opp med en 50 fots Bavaria. Selv om vi alle var godt båtvante var vi ikke så erfarne på seiling, så et par helgekurs i forkant frisket opp kunnskapen. I og med at kysten av Kroatia er et enkelt område å seile i for nybegynner, var vi ved godt mot.

Valg av båt

Båten ble leid gjennom Majstor Charter og den tilfredsstilte absolutt alle våre forventningene. 50 fot, 5 lugarer, 3 bad, VHF-radio, GPS, kart-plotter og autopilot, blant mye annet.

Kapteinrollen ble fordelt ved at mennene ombord hadde ansvaret annen hver dag.

Seilferie i Kroatia

Når marinaen i tillegg tok i mot handleliste å leverte mat og drikke på brygga, trengtes kun et supplement i supermarkedet før vi var vi klare til å kaste loss.

Med avgang fra Marina Kastela i Split hadde vi følgende rute:

Dag 1. Marina Kastela – Milna (Brač)
Dag 2. Brač – Hvar (Hvar)
Dag 3. Hvar – Korčula by (Korčula)
Dag 4. Korčula – Vela Luka (Korčula)
Dag 5. Korčula – Vis by (Vis) sykkel Komiza
Dag 6. Vis – Trogir
Dag 7. Trogir – Marina Kastela

Seilferie i Kroatia _kart

Generelt kan man si at seiling i Kroatia er svært bra. Havnene er godt tilrettelagt, og man får god hjelp når man skal legge til. Det er tau på bryggene og det er stort sett rent og pent med greie fasiliteter, selv om dusjkøen var vel lang i noen av havnene.

Seilferie i Kroatia- se og lær
Instruksjoner til mannskapet 

Seilferie i Kroatia - instruksjoner
Se og lær
Seilferie i Kroatia
Da er vi i gang

Seilferie i Kroatia - fra øy til øy

 Milna og Hvar

Vi startet opp om ettermiddagen og første delmål var å komme til Milna. Dette er ca. 3-4 timers seiling. Der ble det restaurantbesøk og litt byvandring. Første natt i båten gikk svært bra.
Seilferie i Kroatia. Milna

Videre gikk turen videre til Hvar by. Her ligger gjestehavnen på en øy utenfor byen og man tar skyssbåt inn.Seilferie i Kroatia - Hvar Seilferie i Kroatia Hvar Seilferie i Kroatia - inn til Hver Seilferie i Kroatia

Seilferie i Kroatia Hva - party by
Party-by

Korcula

Natt 3 ble tilbrakt rett forbi Korcula by. Vi fikk dessverre ikke plass i gjestehavnen i selve byen, og måtte legge til i en gjestehavn et par nautiske mil videre.  Byen måtte derfor ses fra sjøsiden.  Stedet vi la til var hyggelig nok og underveis ble det lunsj-stopp og bading.

Seilferie i Kroatia - Korcula Seilferie i Kroatia - Korcula

Seilferie i Kroatia - Korcula by Seilferie - Korkula fra sjøsiden
Korcula by sett fra sjøsiden

Et par nautiske mil forbi Korcula fant vi en koselig liten fiskelandsby hvor det var plass til å fortøye. Her var det koselige restauranter og fine bademuligheter. 

Seilferie - fisklelandsby ved Korkula Seilferie  - ved korkula Seilferie - bading

Vela Luka

Neste etappe gikk rundt til andre siden av øya, nærmere bestemt Vela Luka. Her kom vi også for sent inn, noe som medførte at vi måtte legge oss på svai over natten. Det var en fin by men litt tungvint å frakte 10 personer inn i en liten gummibåt for å spise og bese byen. Utover natten blåste det forøvrig opp og vi våknet av at vår båt slo inn i en annen båt. Etter hvert fikk vi nytt dreggfeste, men ingen av oss sov så mye mer den natten.

Seilferie i Kroatia - Vela Luka

Vis

Etter en urolig natt satte vi kursen for øya Vis.  Det er ca. 5-6 timers seiling fra Vela Luka til Milna som vi hadde valgt oss ut. Seilene fikk kjørt seg og vi var oppe i 12 knop.

Nok en nydelig by hvor det også fantes en vingård. Denne ble det ikke tid til å besøke men et par av mannskapet fikk en fin sykkeltur over til Komiza, som ligger på andre siden av øya.

Seilferie i Kroatia - Vis
Rolig overfart

Vel fremme i Milna ble det litt avslapping i båten. Milna er en koselig småby med restauranter og mange små butikker.
Seilferie - Milna
Avslappende latmannsliv før en bedre middag

Seilferie - Milna
Koselig små gater i Milna
Seilferie  - Komiza
Komiza

Seiling tilbake til Trogir

Siste etappe gikk mot Trogir hvor vi skulle tilbringe siste kvelden. På veien ble det lunsj, soling og bading. Marinaen i Trogir er forøvrig verd et besøk. Fine restauranter, badebasseng, svært bra dusjanlegg m.m. Når det gjelder selve byen Trogir var den også svært hyggelig.

Seilferie Seilferie

Oppsumert – seiling i Kroatia

Seilferie i Kroatia gav absolutt mersmak. Et tips kan være å beregne god tid til bunkring av drivstoff fordi det er få drivstoffanlegg og ofte lange køer. 

I motsetning til i Norge er det ikke slik at det alltid er plass til en båt til i havnene. Hvis man legger til for sent om ettermiddagen hender det at det er fullt. For å unngå å måtte legge seg på svai bør man derfor være tidlig nok inne. 

Det var en viss spenning i hvordan det ville være å bakke båten inn til bryggene ved fortøyning, men med baupropel gikk det veldig greit. 

Selve seiling gikk fint. Flere av de ombord hadde aldri seilt før, men etter litt opplæring og veiledning gikk det veldig bra.

Kroatia har forøvrig et fordelaktig prisnivå, det er hyggelige og gjestfri betjening. Det er flott å seile mellom øyene og det er mange koselige byer å besøke. 

Fakta – Seiling i Kroatia

Hvor? 
Kroatia,  området rundt Split

Type båt
50 fots Bavaria

Krav til å leie i Kroatia
Båtførerbevis
VHF-sertifikat

Utleier
Det finnes mange alternativer. Vi brukte Majstor Charter

Pris
Euro 2800- 5600 per uke, avhengig av sesong

Vi valgte å tilbringe en uke i Split før seilferien. Trivelig sted hvor spesielt gamlebyen ble en favoritt.

Her kan du lese mer om noen av våre andre turer 


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.