Rundt 40 km øst for Cape Town i skyggen av et belte av fjell, ligger en rekke sjenerøse daler som kalles Cape Winelands – en samling av historiske byer, små landsbyer og vingårder som produserer  ansette sydafrikanske viner.

Fjellene skaper et naturskjønt bakteppe for en myriade av vinranker, men de er også en av grunnene til at viner blir så bra her. Den geologiske sammensetninger gir unike jordforhold som påvirker vinens karakter.

Med kun en halv dag til rådighet ble det valgt ut 3 vingårder som skulle besøkes. Det fine med vingårdene her er at mange av de har mer en bare vinsmaking. De er plassert i naturskjønne områder og tilbyr alt fra jordbærplukking til å kjøre hest og vogn gjennom vingårdene eller hva med en piknik ved siden av en dam, hvor ender og svaner flyter grasiøst forbi? Det finnes også parker hvor du kan se de største kattedyrene, det er restauranter og gavebutikker, kunstgallerier og amfiteatre, spa og velvære sentre,  sommerfugl kabinett og  krokodille park – listen er uendelig. 

Spier Wine Farm
Den første vingården som testes ut er en av Sør-Afrikas eldste vingårder fra 1692 med en fascinerende arv og historie. Gården fremstår som moderne og velholdt med et vakkert uteområde. Fokusert på vinproduksjon, gårdsdrift, kunst og god oppdrett handler Spier om mat fra gård til bord, med passende viner til. I tillegg til vinsmaking tilbys det  både picnincs, spa, segway-turer, kunstutstilling og restauranter. Her finner man også et fint håndverks-marked.

Til prøvesmaking valgte vi tre viner fra Signature-sortiment og en fra hver av de to premium vinområdene, 21 Gables og Creative Block.  Vi tok også med en platte med oliven, kjeks, og marmelade. Da vi skulle innom flere vingårder valgte vi å dele en vinpakke på to personer. Denne vingården tilbød også noe for barna – en smak av to forskjellige druesaften og et aktivitetsark.
Prisen pr. pakke:  R40,- (ca. 26,- NOK)

Link til Spier finner du her

Skjermbilde 2018-03-05 kl. 18.54.19
IMG_0919 (1)
IMG_0917 (1)
Skjermbilde 2018-03-05 kl. 18.55.52

Lampen i taket er laget av flere hundre vinflasker. Spier er opptatt av Sør-Afrikansk kunst, noe som gjenspeiler dekorasjonene både inne og ute.

Vredenheim Wine Estate
Neste vingård har holdt på siden 1691 og ligger i et naturskjønt område hvor 2 elver flyter gjennom gården. Nåværende eier Elzabé Bezuidenhout, var den første kvinnelige vinmakeren i Stellenbosch og hun lagde sin første vin i 1987.  Vredenheim sies å ha en vin for hver gane, blant annet Vredenvonkel, Sauvignon Blanc, M’Lord Chardonnay, Rosé, Pinotage, Merlot, Shiraz, Nådig dame (Cabernet Sauvignon / Shiraz / Merlot-blanding) . Vredenheim tilbyr i tillegg til vinsmaking kjellerturer. Her finnes også en stor kattepark i tillegg til souverniershop og restaurant.

IMG_0925 (1)
IMG_0923 (1)

Til prøvesmaking valgte vi 4 røde viner og 1 hvit. Også her delte vi en pakke på 5 viner til R 40. (Ca. 26,- NOK)

Link til Vredenheim finner du her

Neethlingshof Wine Estate
Siste vingård på listen er Neethlingshof Estate. Den lange avenuen  som hilser deg velkommen, er et passende forspill til de herligheter som venter når du kommer opp til eiendommen. Helt siden 1692, har vinmakere jobbet for å perfeksjonere sitt håndtverk og lage de deiligste viner.  I tillegg til vinsmaking kan du besøke vinkjelleren (må reserveres 24 timer i forkant) og restauranten.

Til prøvesmaking valgte vi 2 hvite og 3 røde viner. Pris for prøvesmaking av 5 viner R45,-. (Ca. NOK 30,-) Også her valgte vi å dele på en pakke.

Link til Neetlingshof finner du her

IMG_0936 (1)
IMG_0931 (1)
IMG_0937 (1)
IMG_0933 (1)

Neetlinghof tilbyr blant annet live-musikk en kveld i uken.

Oppsummert hadde alle de besøkte vingårdene svært gode viner og flere flasker ble kjøpt med hjem. Alle gårdene var flinke til å fortelle om de forskjellige vinene vi prøvesmakte. Priser på vinflaskene lå fra ca. Kr. 100,- og oppover.  Vi hadde sjåfør under deler av oppholdet i Cape Town og han kjørte oss også på denne turen (tildels litt bekymret etter hvert som vi forsvant inn på vingård etter vingård :)).

Det fine med vingårdene i Stellenbosch er at de ligger på rekke og rad, slik at det er mulig å besøke mange gårder i løpet av en dag. Er du glad i vin anbefales det absolutt å legge inn vinsmaking hvis du besøker Cape Town-området. I og med at gårdene tilbyr mange flere aktiviteter enn kun vinsmaking er det også fullt mulig å reise med barn.

Vi kombinerte vinsmakingen med en Zip-Line tur og hadde bare mulighet til å bruke en halv dag. Sørg for å ha nok tid når du besøker Cape Wineland. En halv dag blir i minste laget hvis du ønsker å besøke noen av landsbyene også.

Alle vingårdene vi besøkte tilbød levering av viner hjem til Norge!

The Franschhoek Wine Tram hop-on hop-off tour i Franschhoek-dalen

Neste gang vil vi ha bedre tid og legge inn en hop-on hop-off tur med vin-trikken. Det sies at dette er en av de beste måtene å oppdage den ekte essensen av Franschhoek-dalen med vakre vingårder, flott natur, gjestfrihet, førsteklasses mat, fine viner og 300 års historie .Ombord i trikken får du en unik måte å se Franschhoek-dalen når den stopper ved noen av Sør-Afrikas eldste og mest fremtredende vingårder. En kombinasjon av trikk og trikkbuss transporterer passasjerer rundt en løkke med stasjoner slik at man kan hoppe av ved hvert stopp og oppleve aktivitetene som tilbys. Dette er alt fra vinsmaking, en kjellertur, lunsj eller bare en spasertur gjennom vingårdene og når man er ferdig, hoppe på å fortsette turen.


Bilde er lånt fra nettsiden

Franschhoek Wine Tram tilbyr for øyeblikket seks hopp-on hopp-linjer å velge mellom: Orange Line, Purple Line, Blue Line, Green Line, Red Line og Yellow Line. Hver besøker åtte vingårder og viser en egen del av Franschhoek-dalen.

Les mer om The Franschhoek Wine Tram her 

 Brosjyre 

Les mer om våre opplevelser i Sør-Afrika her: 

Vi besøkte Sør-Afrika november 2017


10 Comments

Renates Reiser · 5. March 2018 at 21:58

Dette så gøy ut! Likte at prisen på vinsmakingspakkene ikke kostet så fryktelig mye. Hvordan reiste dere rundt selv, med bil? Hvordan smakte vinene? 😀

  Rundt Ekvator · 5. March 2018 at 22:20

  Hei Renate, Vi hadde en sjåfør under store deler av oppholdet i Cape Town (en som datteren sin frivillig arbeid-organisasjon brukte. Si ifra hvis du vil ha kontaktinfo ). Vinene var kjempegode. Man kan velge litt selv hva man vil ha. Musserende, rød, hvit… Første vingården var finest, nr. 2 var enklest og nr. 3 var mest snobbete. Men alle hadde gode viner og gav en god opplevelse 🙂 Skal jeg tilbake noen gang er vin-trikkenen en opplevelse å ta med seg. Men uansett veldig fint i Stellenbosch 🙂

Iselin Renée · 6. March 2018 at 18:23

Det så utrolig koselig ut 🙂

  Rundt Ekvator · 6. March 2018 at 21:33

  Det var det absolutt 🙂

Reiselykke · 11. March 2018 at 11:50

Hei, Laila

Jeg reiser snart til Sør-Afrika og deriblant blir det noen dager i vindistriktet. Mulig jeg får testet en togtur, også da 🙂 Gleder meg til å besøke dette flotte området. Hyggelige priser på vinsmaking også, ser jeg!

/Mette

  Rundt Ekvator · 11. March 2018 at 20:46

  Åh.. heldige deg. Hvis du prøver vintrikken vil jeg gjerne høre mer om det 🙂 God tur og kos deg masse. Det er et flott land 🙂

Rita · 15. March 2018 at 12:45

Veldig ofte slipper du å betale dersom du handler, også. Har bodd i Cape Town og vært mye på vinsmaking. Foretrekker de litt mindre turistifiserte vingårdene, Spier er jo en skikkelig turistmaskin. Men sikkert helt topp om man reiser med barn, det er jo så mye gøy for de der. En annen som er fin for barn, er Warwick, de har et helt supert lekeområde og er kjempepositive til barn som løper rundt. Og så har de noen av landets kanskje beste viner, også. Asara, Tokara, Kanonkop, Jordan, Thelema og Meerlust er andre av mine favoritter. Et annet tips, om du har lite tid, er vingårdene i Constantia i Cape Town. Mye kortere mellom de, og fantastisk gode viner i landets eldste vinområde.

  Rundt Ekvator · 16. March 2018 at 06:01

  Så bra med tips! hvis jeg skal tilbake skal jeg notere meg dette. Så spennende at du har bodd der, da 🙂

Fruepaatur.com · 24. March 2018 at 19:39

Jeg var også her for noen år tilbake. Helt fantastisk og god vin. Nå fikk jeg lyst til å dra tilbake igjen 🙂

  Rundt Ekvator · 24. March 2018 at 21:22

  God vin og flott sted. Jeg vil tilbake for å prøve vintrikken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *