Starten på Kinesisk nyttår, også kjent som Vårfestivalen, faller i år på fredag 12. februar. Datoen for det kinesiske nyttåret bestemmes av månekalenderen, og høytiden faller på andre nymåne etter vintersolverv som er den 21. desember.

Dermed faller nyttår i Kina på forskjellige datoer i den vanlige gregorianske kalenderen, mellom 21. januar og 20. februar.  

Kineserne bruker Lunar kalenderen, som har en annen tidsregning enn den gregorianske. Selv om kineserne også lever i år 2021 lever de også i år 4719.

Shanghai

I år er det Oksens år!

Kinas helligdager i 2021 er fra 11–17- februar, men større byer som Beijing og Shanghai har skolefri en hel måned.

Vårfestivalen

Selv om det er vinter i det meste av Kina, er det kinesiske nyttåret populært kjent som vårfestivalen. Den markerer slutten på vinteren og begynnelsen av våren. Vårfestivalen markerer også et nytt år på månekalenderen og representerer ønsket om et nytt liv.

Mat og feiring under Kinesisk nyttår!

På nyttårsaften har man selve hovedmiddagen. I motsetning til i Norge hvor man ofte feirer med venner, er det i Kina slik at familien feirer sammen, gjerne storfamilien opp mot 40-50 personer. Det serveres masse deilige retter, hvor dumplings er hovedretten. Nesten alle kinsere skyter også opp raketter på nyttårsaften.

Kinesisk Nyttår!

Fargen rød, dekorasjon og feiring under Kinesisk Nyttår

  • Fargen rød blir sett på som lykkebringende. Rød er hovedfargen for festivalen, og gater, hus og bygninger blir dekorert med rødt
  • Røde kinesiske lykter henger i gatene, røde plakater limes på dører, og banker og offisielle bygninger er dekorert med røde nyttårsbilder som viser bilder av velstand
  • Tegnet 福 Fú betyr velsignelse eller lykke, og kan ses på store røde plakater på dører og i butikkene i forbindelse med kinesisk nyttår
Kinesik nyttår, tegnet fú_velsignelse
Dette smykket av tegnet Fú er av jade og ble kjøpt i Beijing.

Hongobas – rød konvolutt med penger i

I motsetning til i vesten hvor barna får gaver, er det i Kina vanlig med hongobas, en rød konvolutt med penger i. Å gi en rød konvolutt er en måte å dele dine velsignelser på.

Det er først når man begynner å tjene penger selv, at er det vanlig å gi en konvolutt med penger til sine nærmeste. Vanligvis avhenger mengden penger i de røde konvoluttene, av inntekten din.

Vanligvis, på kinesisk nyttårsaften eller 1. nyttårsdag, vil foreldrene lage en rød konvolutt og legge den i barnas lomme.

Dine nærmeste slektninger (som foreldrene dine og besteforeldrene dine) vil fortsette å gi deg røde konvolutter selv når du er gift, noe som er et symbol på deres kjærlighet og velsignelse for deg.

Det er også vanlig at bedriftene gir hongobas til sine ansatte (den 13. månedslønnen).

Kinesisk nyttår! Hongobas.

Regler – Hongobas

Motta alltid den røde konvolutten med begge hender. Det er uhøflig å motta en rød konvolutt med bare en hånd.

Når du mottar en rød konvolutt, må du takke giveren med en lykkebringende frase.

Åpne aldri den røde konvolutten foran personen som nettopp ga deg den. Det bør du gjøre privat eller når du kommer hjem.

Zodiac

Det er 12 kinesiske stjernetegn, i følgende rekkefølge: Rotte, okse, tiger, kanin, drage, slange, hest, geit, ape, hane, hund og gris. Hvert tegn er oppkalt etter et dyr, og hvert dyr har sine egne unike egenskaper.

I år er det oksens år.

Zodiac. Kinesisk Nyttår!

Avslutning av Kinesisk nyttår og Vårfestivalen

Å lage lykter er den viktigste aktiviteten under Kinesisk nyttår og Vårfestivalen. Lantern Riddles er en aktivitet som gjøres ved å skrive gåter på lyktene. Ettersom det er fullmåne 26. februar er det å se på lyktene en flott måte å feire avslutningen på.

Kinesisk nyttår har forskjellige aktiviteter i 16 dager. Den avsluttes med en stor galla og Lanternefestivalen den 26. februar.

Da er det bare å ønske et riktig godt Kinesisk nyttår!

Kilder: Guidene våre i Kina, wikipedia og Chinahighlights
Foto credit: Chinahighlights og private foto.

Andre artikler du kanskje vil lese

Ved den Kinesiske mur

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.