Lima – utforsk hovedstaden i Peru på 24 timer

Lima ligger i den store ørkenen som går langs Stillehavskysten. Området har et av verdens mest uvanlige klima, da det regner svært sjelden. 

Klimaet er spesielt siden Lima ligger både i tropene og i Atacamaørkenen. I deler av den enorme ørkenen er det ikke registrert regn på mer enn 20 år. Det gjør den  til en av de tørreste stedene på jorden. Luftfuktigheten er nær 100%, noe som fører til morgentåke fra juni til november. Dette gir vedvarende lave skyer fra april til desember og solen trenger ikke igjennom.

Innsjekking på Hilton Miraflores

Vi ankom Lima på morgenen og hadde kun 24 timer til rådighet. Tiden måtte derfor brukes effektivt. Hotellet vårt lå i bydelen Miraflores som er et velholdt område nær sjøen. Etter å ha sjekket inn på Hilton Miraflores reklamelink  fikk vi booket oss inn på en 4 timers city-tur. Før dette rakk vi en spasertur i området og en god lunsj.

Foto credit: Hilton Miraflores

Inkakultur i Lima 

Mye inkakultur leverer videre og mange kler seg i tradisjonelle klær. Den typiske drakten er lag på lag med skjørt i fargerike mønstre, lange fletter og hatter. På ryggen bæres et fargerikt “manta”. Tradisjonelt sier hattene noe om sosial status, og om bæreren er gift eller ikke.

På de mange markedene og i de typiske suvernirbutikkene finner man blant annet håndarbeid laget i alpacha-ull men også sekker, skjerf og gensere.

Lunsj på Mama Olla i Lima

En hyggelig restaurant med deilig mat og god service. Vi ble servert av den koselige servitøren Angel.

Severdigheter i Lima

Etter lunsj var vi med på en guidet tur for å se de viktigste attraksjonene i Lima.

Lima ble grunnlagt i 1535 av Francisco Pizarro, som erobret inkariket. Det finnes fortsatt en del arkitektur fra 1500 -og 1600 tallet. Mange av bygningene er fra kolonitiden.

Rundt plassen ligger Lima katedralen og Presidentpalasset. Her ligger også Erkebiskopens palass og Rådhuset. Alle er historiske bygninger.

Et høydepunkt på plassen er bronsefontenen fra 1700-tallet.

Residens Francisco Pizarro ble oppført i 1535. Siden da har bygningen vært sentrum for den politiske makten i Peru. Den inneholder mange enestående kunstverk og viktige figurer fra peruansk historie.

San Francisco kirke og kloster er fra 1700-tallet, og er et arkeologisk området. Det inkluderer kirken og klosteret. I tillegg finnes det også en plaza og et museum. I atriumet er det en vakker og velstelt hage. Klostergangene er utsmykket med nydelige fliser. Katakombene som var kirkegård under kolonitiden er også åpent for besøk.

Kennedy Park

Kvelden i Lima ble avsluttet i Kennedy Park som ligger i Miraflores-distriktet. Den er kjent som katte-parken og det er over 100 villkatter som slapper av og koser seg her. De er overalt. I trærne og blomstebeddene. På krakkene og i buskene. De var godt vant til mennesker og gikk rolig forbi oss eller kikket dovent opp. For meg som katte-elsker var det midt i blinken.

I tillegg til kattene var parken et livlig område med gateselgere og kunstnere. Kattene ble tydeligvis matet og tatt godt vare på. Parken var fri for søppel og godt velholdt.

Det var muligheter til å kjøpe lokal kunst til en billig penge og et koselig bilde ble kjøpt med hjem.

Våre 24 timer i Lima er kommet til veis ende. Neste morgen kjørte vi tilbake til flyplassen. langs Stillehavet.

Kanskje du også vil lese om disse stedene?

Kinesisk nyttår – årets viktigste høytid for kineserne

Starten på Kinesisk nyttår, også kjent som Vårfestivalen, faller i år på fredag 12. februar. Datoen for det kinesiske nyttåret bestemmes av månekalenderen, og høytiden faller på andre nymåne etter vintersolverv som er den 21. desember.

Dermed faller nyttår i Kina på forskjellige datoer i den vanlige gregorianske kalenderen, mellom 21. januar og 20. februar.  

Kineserne bruker Lunar kalenderen, som har en annen tidsregning enn den gregorianske. Selv om kineserne også lever i år 2021 lever de også i år 4719.

Shanghai

I år er det Oksens år!

Kinas helligdager i 2021 er fra 11–17- februar, men større byer som Beijing og Shanghai har skolefri en hel måned.

Vårfestivalen

Selv om det er vinter i det meste av Kina, er det kinesiske nyttåret populært kjent som vårfestivalen. Den markerer slutten på vinteren og begynnelsen av våren. Vårfestivalen markerer også et nytt år på månekalenderen og representerer ønsket om et nytt liv.

Mat og feiring under Kinesisk nyttår!

På nyttårsaften har man selve hovedmiddagen. I motsetning til i Norge hvor man ofte feirer med venner, er det i Kina slik at familien feirer sammen, gjerne storfamilien opp mot 40-50 personer. Det serveres masse deilige retter, hvor dumplings er hovedretten. Nesten alle kinsere skyter også opp raketter på nyttårsaften.

Fargen rød, dekorasjon og feiring under Kinesisk Nyttår

 • Fargen rød blir sett på som lykkebringende. Rød er hovedfargen for festivalen, og gater, hus og bygninger blir dekorert med rødt
 • Røde kinesiske lykter henger i gatene, røde plakater limes på dører, og banker og offisielle bygninger er dekorert med røde nyttårsbilder som viser bilder av velstand
 • Tegnet 福 Fú betyr velsignelse eller lykke, og kan ses på store røde plakater på dører og i butikkene i forbindelse med kinesisk nyttår
Dette smykket av tegnet Fú er av jade og ble kjøpt i Beijing.

Hongobas – rød konvolutt med penger i

I motsetning til i vesten hvor barna får gaver, er det i Kina vanlig med hongobas, en rød konvolutt med penger i. Å gi en rød konvolutt er en måte å dele dine velsignelser på.

Det er først når man begynner å tjene penger selv, at er det vanlig å gi en konvolutt med penger til sine nærmeste. Vanligvis avhenger mengden penger i de røde konvoluttene, av inntekten din.

Vanligvis, på kinesisk nyttårsaften eller 1. nyttårsdag, vil foreldrene lage en rød konvolutt og legge den i barnas lomme.

Dine nærmeste slektninger (som foreldrene dine og besteforeldrene dine) vil fortsette å gi deg røde konvolutter selv når du er gift, noe som er et symbol på deres kjærlighet og velsignelse for deg.

Det er også vanlig at bedriftene gir hongobas til sine ansatte (den 13. månedslønnen).

Regler – Hongobas

Motta alltid den røde konvolutten med begge hender. Det er uhøflig å motta en rød konvolutt med bare en hånd.

Når du mottar en rød konvolutt, må du takke giveren med en lykkebringende frase.

Åpne aldri den røde konvolutten foran personen som nettopp ga deg den. Det bør du gjøre privat eller når du kommer hjem.

Zodiac

Det er 12 kinesiske stjernetegn, i følgende rekkefølge: Rotte, okse, tiger, kanin, drage, slange, hest, geit, ape, hane, hund og gris. Hvert tegn er oppkalt etter et dyr, og hvert dyr har sine egne unike egenskaper.

I år er det oksens år.

Avslutning av Kinesisk nyttår og Vårfestivalen

Å lage lykter er den viktigste aktiviteten under Kinesisk nyttår og Vårfestivalen. Lantern Riddles er en aktivitet som gjøres ved å skrive gåter på lyktene. Ettersom det er fullmåne 26. februar er det å se på lyktene en flott måte å feire avslutningen på.

Kinesisk nyttår har forskjellige aktiviteter i 16 dager. Den avsluttes med en stor galla og Lanternefestivalen den 26. februar.

Da er det bare å ønske et riktig godt Kinesisk nyttår!

Kilder: Guidene våre i Kina, wikipedia og Chinahighlights
Foto credit: Chinahighlights og private foto.

Andre artikler du kanskje vil lese

Ved den Kinesiske mur

Reiseåret 2020 – en oppsummering av annerledesåret

Reiseåret 2020 har vært annerledes for Rundt Ekvator. Marcus studerte i Tyskland og fikk seg noen fine turer i de nærliggende landene, og Sandra startet året i Dublin. Ellers har det vært laber utenlands reiseaktivitet. Likevel har vi fått nyte mange fine opplevelser i Norge.

Reiseåret 2020 starter i Dublin

Overgangen til det nye året ble feiret i Dublin, kanskje en av europas koseligste storbyer. Her finner du middelalderslott og katedraler flankert av arkitektoniske perler fra 1800-tallet. Byen har ellers flere museum hvor du kan lære mer om Dublins historie, helt tilbake fra vikingtiden. Er du interessert i Whisky finner du Irish Whisky Museum, hvor du kan få en guidet tur.

Byen er også kjent for sin pubkultur. Med over 1000 av dem, er det muligheter på hvert eneste hjørne.

Februar

Planer legges for å se fotballkampen mellom Borussia Dortmund vs Bayern München, som skal spilles i april. Det bookes fotballbilletter, i tillegg til fly, og opphold i Dusseldorf og Aachen. Turen til Kiev som ble utsatt på grunn av brukket fot i 2019, bookes til juni.

Billetter til “årets” kamp er sikret

Mars

I begynnelsen av måneden blir det en fin langweekend i “nordens Paris”, Tromsø. Her blir det håndballaktiviteter, sightsing og bankett.

12. mars stenger landet ned, og vi pakker sammen tingene våre på jobb. Siden har det vært hjemmekontor.

Kollegene holder kontakten via Teams. Vi har daglig lunch-chat, Lønningspils, Kahot, sommeravslutning og julebord.

April

Grensene stenges og turen til Tyskland kanselleres. Det blir hytteforbud i påsken og dermed heller ingen tur til Risør. I stedet brukes Østmarka flittig.

Tips! 5 fine turer i Østmarka som passer de fleste

Mai/juni – reiseåret 2020

Kiev-turen ble også kansellert. I pinsen ble det endelig en tur til Risør hvor den nye båten testes ut. I og med at det er karanteneregler og ingen mulighet for utenlandsturer, bestilles en reise med Hurtigruta.

Tips! Risør – aktiviteter i den hvite byen ved Skagerak

Teltur til Vestfjella

Det ble også en fin overnattingstur til Vestfjella. Vestfjella ligger i Aremark kommune, og er et virkelig ørret eldorado.

Det er mange vann i området, og vårt valg falt på Langvannet. Det var godt tilrettelagt for fisking og telting.

Turen til Kiev blir heller ikke noe av. I steden blir det pinsen i Risør. Vi bråbestiller tur med Hurtigruta i juli.

Juli – reiseåret 2020

Turen med Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes ble en fantastisk tur og reddet reiseåret. Norge har virkelig en vakker natur. Det gjøres også stopp i mange fine byer og steder underveis, som Ålesund, Trondheim og Tromsø. I tillegg blir det aktiviteter som rib-safari i Salstraumen, besøk på Nordkapp og besøk i sameleiren til Ellinor og Eilo.

Tips! Hurtigruten – verdens vakreste sjøreise

Senere i juli ble det et par late uker i Risør. Hyttekos, båtliv, fiske og koselig sørlandsidyll slår skjelden feil.

Tips! Jettegryta på Sild – svabergets badeland

August

Vi legger turen til Kistefos museum en varm dag i august. Er du er interessert i kunst, skulpturer og arkitektur er dette stedet å besøkte. På hjemveien legger vi turen innom Hadeland Glassverk. I tillegg til utsalgene er det opplevelsesenter for både store og små, hvor du blant annet kan blåse dine egne glass. Det er også mulighet for guidet omvisning.

The Twist

Tips! Kistefos – skulturpark med en spennende twist

September

I september ble det det turer i nærområdet. Østmarka har mange fine stier og turområder som anbefales.

Oktober

I oktober ble det besøk i en tretopphytte eller tretoppdome, i Rakkestad. Tretopphytter er virkelig en unik måte å komme i kontakt med naturen på, og det anbefales virkelig.

Det er en spesiell følelse å bevege seg 4 meter opp i tretoppene. Når man kommer opp på platting får man umiddelbart en følelse av å være i ett med naturen.

Tips! Tretopphytter – getaway i ett med naturen

November og desember – reiseåret 2020 går mot slutten

Det skjedde lite på reise- og aktivitetsfronten i disse månedene. Matlaging og peiskos sto i fokus og dette nettstedet beveger seg nok mer fra å være en reiseblogg til å være en reise, mat og livstilsblogg.

Oppsumering av reiseåret

Reiseåret ble ikke helt som vi hadde tenkt oss, og gjennom året har det blitt mye hjemmetid i hus- og hage. Vi har deltatt på digitalt vinkurs og vi har fulgt med på Gladkokkens live-sendinger. Utallige matretter er også prøvd ut.

Det er det første året så langt tilbake jeg kan huske, at jeg ikke har vært utenlands. 2 innenlands flyreiser er heller ikke mye å slå i bordet med.

Det er vanskelig å legge for mye reiseplaner for 2021, men den skal sies at Norge også har utrolig mye bra å by på. Turen med Hurtigruta var absolutt en opplevelse som slår mye.

Flyturer – reiseåret 2020

Båtturer – reiseåret 2020

Med Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes.
Det går mot vår og lysere tider.

Lag en dekorativ krans av julekuler

Det er gøy å slappe av med litt aktiviteter før jul og her kan du få en god idé. En krans av julekuler blir veldig dekorativt. I tillegg er det enkelt å lage for store og små.

Utstyr til julekrans

Du trenger følgende utstyr for å lage en krans av julekuler:

 • Bruk en metallhenger fra renseriet eller kjøp på Clas Olsson, Jysk eller lignende butikker. Merk at hengeren ikke må være for tykk. Da blir det vanskelig å tre på kulene.
 • Julekuler kan kjøpes i stort omfang på Ikea, Clas Olsson eller andre utstyrsbutikker. Du trenger ca. 80 kuler for å lage en krans.
 • Sløyfe til pynt

Julekuler og hengeren under er fra Clas Olsson. De har stor utvalg i farger.

Slik gjør du

Før du går i gang med å lage en krans av julekuler må du ha henger, julekuler og sløyfe tilgjengelig.

 • Start med å snurre opp den delen av hengeren som du bruker til å henge opp plagget
 • Deretter er det viktig å gjøre hengeren så rund som mulig (du kan bruke en bøtte f.eks.)
 • Start med å tre på store og små kuler om hverandre
 • Det er viktig å pakke kulene tett, slik at det ikke blir store gløpper. Du vil ha en tett julekrans
 • Når du har fylt opp hengeren vrir du sammen endene igjen. Lag så et buet oppheng av delen man vanligvis bruker til å henge opp plagget med
 • Dander kulene og bruk den siden som ser best ut til å ha fremover
 • En julekrans bør ha sløyfe. Velg en matchende farge

Det blir fint uansett om du blander forskjellige farger eller å kjører et helhetelig tema. Jeg har en rød julekrans på hvit vegg, og det ble veldig bra. Klassisk julekrans i gull, sølv eller hvitt blir også fint.

Andre artikler du kanskje vil lese?

Er du på Pinterest? Du kan pinne artikkelen for senere bruk ved å klikke på bildet.

Tretopphytter – Getaway i ett med naturen

Ønsker du å unnslippe hverdagen, tilbringe kvalitetstid med din bedre halvdel, eller bare gjøre noe helt annerledes, da er tretopphytter den perfekte getaway! Vi har besøk denne tretopphytta, eller tretoppdomen i Rakkestad, en unik måte å komme i kontakt med naturen på.

Tretopphytta sett forfra

Tretoppdomen er designet og bygd av Joakim. Han forteller at han ble inspirert av sin kone som synes det hadde vært en morsom ide å bygge en platting oppe i trærne. Han tok ideen videre og startet planleggingen av domen. 3 år og ca. 4000 arbeidstimer senere sto den særegne tretopphytta ferdig. 

https://usercontent.one/wp/www.rundtekvator.no/wp-content/uploads/2020/10/9eec964904904602a92f8fedbfa1bb28-2.mov

Det er en spesiell følelse å bevege seg 4 meter opp i tretoppene. Når man kommer opp på platting får man umiddelbart en følelse av å være i ett med naturen. Her viser det seg også en koselig sittegruppe med utsikt utover skogen. 

Byggeteknisk – tretopphytta

Hytta har et unikt rundt design, bygd opp av trekanter, og med glassvinduer på forsiden og i taket over senga. Det rustikke preget på metallplatene gjør at den passer perfekt inn i den vakre høst-skogen. For å få den rustikke looken forteller Joakim at han har brukt en platetype som heter cortenstål. Det er en kombinasjon av kobber og sink, og har som egenskap at det raskere oksiderer enn vanlig stål og at det får denne flotte rustrøde fargen.

Det runde designet gjør den ikke bare iøynefallende, men sammenlikning med en konvensjonell hytte er den opptil 70% mer energieffektiv. Avkjølingseffekten blir mindre siden vinden ikke får tak i konstruksjonen på samme måte som et vanlig bygg. Den runde formen fører også til bedre luftsirkulasjon da den varme luften fra peisen stiger og enkelt  presses ned langs sidene igjen.  

Detta kan illustreres med att man pustar lätt i skummet på en kaffekoppen, vs å pusta i en kvadratisk betållare så få du se vad som händer

Forteller Joakim

Sjarmerende interiør – tretopphytte

Innsiden av domen legger til rette for avkobling og ordentlig hyttestemning. Hytta har en åpen løsning, hovedsakelig bestående av et stort oppholdsrom. Midt i rommet finner vi peisen, men gode muligheter for å sette seg ned med en god bok. Langs vindusfronten er det et lite spisebord og vi finner også et lite kjøkken og et toalett.

En trapp fører opp til en hems med en dobbeltseng plassert under takvinduene. Her er det bare å krysse fingrene for en stjerneklar natt!

Unike detaljer – tretoppdome

Noe av materialene som ble benyttet under byggingen kommer fra USA, samtidig som hytta er preget av både gjenbruk og håndlagde elementer. Nettingen i rekkverket rundt platingen er laget av et gammelt “bærnett”. Denne kule detaljen finner vi også igjen i rekkverket på hemsen.

I hytta er det et gammelt bilde som forteller om bærnettet

Mye av innredningen er også laget av Joakim selv, blant annet døren inn til toalettet og den vakre hengestolen plassert mitt i hytta.  

Vårt opphold i en tretoppdome

Når det kom til middagen ble det, i likhet med selve hytta, en opplevelse litt utenom det vanlige. Vi hadde handlet inn til pizza, men støtte på et lite problem da vi innså at det ikke var noen ovn der. Heldigvis viser det seg at det er mulig å lage pizza uten ovn også!

Fremgangsmåte:

Varm stekepannen, ha i litt olje og legg pizzabunnen i pannen. Stek et par minutter på den ene siden

Snu bunnen og ha på ønsket fyll (i vanlig rekkefølge)

Skru ned varmen og legg på lokk til osten er smeltet

Vi var veldig heldige med været og hadde en flott opplevelse i hytta. Da peisen slukket ut over kvelden så vi hvordan stjernehimmelen lyste opp den lille hemsen. Neste morgen nøt vi en god frokost før turen var over for denne gang!

Hvordan finne frem til tretopphytta i Rakkestad

Tretopphytta befinner seg mellom Rakkestad og Aremark, ca. 10 min med bil fra Rakkestad sentrum. Nøye veibeskrivelse fremkommer ved booking.

Bookinginformasjon finnes på deres nettside: https://www.treehousedome.com/

Det er blitt populært å overnatte i tretopphytter i Norge, og de finnes over store deler av landet.

Kunne du tenke deg å overnatte i en tretopphytte?

Andre opplevelser i Norge

IATA – flyplasskoder og hvordan de blir til

PUS, FUN, HEL, FAR, KUL. Har du noen gang lurt på hvor disse rare IATA flyplasskodene kommer fra?

Hver flyplass har en unik kode på tre bokstaver. Koden identifiserer alle flyplassene i verden som har passasjertrafikk. Utsendelsen av kodene er bestemt ut ifra Resolution 767. Dette administreres av IATA-hovedkvarteret i Montréal, Canada.

Zürich lufthavn  (IATA: ZRH)

Koden bestemmes ved først å sikre at den er unik, og ikke brukes av andre enheter. Noen er oppkalt etter byen eller navnet på flyplassen. Når det f.eks. gjelder Dubai Lufthavn ville det være naturlig å ha kode DUB. Men denne var allerede opptatt av Dublin, så da ble det DBX.

São Paulo-Guarulhos internasjonale lufthavn (IATA:GRU).
Loungen var det ingen ting å utsette på.

For andre er ikke opprinnelsen helt åpenbar, og kan gi en god latter.

Hva med en flytur fra FUN til HEL? Eller hvis du er i Malaysia kan du fly direkte mellom KUA og KUL.

Taket manglet.

Et utvalg IATA koder

Det viser seg at det er en rimelig forklaring på noen av disse rare kodene. Å vite hva hver enkelt kode står for er kanskje ikke så viktig. Likevel kan det være morsomt.

OSL – IATA

Oslo Lufthavn

Norges hovedflyplass ligger på Gardermoen men hedrer hovedstaden OSLo med flyplasskode OSL.

KUA – IATA

Sultan Haji Ahmad Shah Airport

Kuantan, Malaysia. Koden har fått navn etter byen KUAntan i Pahang-provinsen.

PUS – IATA

Gimhae International Airport

Busan, Sør-Korea. Koden på tre bokstaver kommer fra byens tidligere engelske stavemåte, PUSan.

FUN

Funafuti International Airport

Funafuti, Tuvalu. Lufthavnen ble bygget av den amerikanske marinen under andre verdenskrig. Den betjener hovedstaden FUNafuti med tre flyreiser per uke.

FUK 

Fukuoka Airport

Fukuoka, Japan. Flyplassen får koden på tre bokstaver fra byen FUKuoka

KLO 

Kalibo International Airport

Kalibo, Fillipinene. Lufthavnen har fått IATA koden etter byen KaLibO

MAO 

Aeroporto Internacional Brigadeiro Eduardo Gomes

Manaus, Brasil. Lufthavnen er oppkalt etter brasilianske Air Marshall Eduardo Gomes. IATA koden kommer fra en alternativ stavemåte av Manaus, MAOs.

RUN – IATA

Aéroport de la Réunion Roland Garros

Saint-Dennis, Frankrike. Flyplassen er oppkalt etter Roland Garros, en fransk pilot fra første verdenskrig. Den har fått flyplasskoden fra den franske øya RéUnioN.

HEL – IATA

Helsinki-Vantaan Lentoasme

Helsinki, Finland. Flyplassen ble bygget til sommer OL i 1952 og har fått flyplasskode etter HELsinki.

FAR

Hector International Airport

Fargon, USA. Flyplassen er oppkalt etter Martin Hector, en lokal forretningsmann som donerte landet som flyplassen ligger på. Flyplasskoden har fått kode etter byen FARgo.

KUL

Apangan Terbang Antarabangsa

Kualalumpur, Malaysia. KUala Lumpurs primære passasjerlufthavn.

DAM – 

Damascus Internationale Airport

Damaskus, Syria. Lufthavnen får flyplasskode fra hovedstaden DAMaskus.

Kilimanjaro International Airport (IATA: JRO)

Historie

Frankfurt am Main Airport (IATA: FRA)

IATA ble grunnlagt i Havana 19. april 1945. Det er det viktigste verktøyet for samarbeid mellom flyselskaper for å fremme trygge og sikre lufttjenester.

Flyplasskoder skal egentlig være unike. På tross av dette sies det at 323 av de 17576 kodene blir brukt av mer enn én flyplass.

Kilder: Wikipedia, flightradar24.com, IATA og flyplassene som er omtalt.

På en first class tur fra Frankfurt til Detroit (IATA: FRA) fikk vi komme inn i cockpiten før avgang fra Frankfurt.
King Hussein International Airport, Aqaba, Jordan (IATA: AQJ)

Les om noen av flyturene våre her (I

Circum-Baikal Railway – en reise langs Baikalsjøen

Circum-Baikal Railway anses med rette som den vakreste delen av transsibirske jernbane.

Bajkalsjøen regnes som en av de vakreste naturparkene i verden. Hva med å reise med et spesialtog som går rundt innsjøen og inn i de mange tunnelene? Den enkleste måten å se de historiske jernbanetunnelene på, er å ta Circum-Baikal toget.

Bakgrunn

Arbeidet med byggingen av togstrekningen The Circum-Baikal pågikk i 1896-1900. Den går langs den nordre delen av Baikalsjøen, fra byen Slyudydanka og inn til Port Baikal. Togstrekningen linket sammen begge sider av Baikalsjøen. Som et resultat av dette startet man opp med å frakte gods og passasjerer.

©Istock/rutin55

Historie – Circum-Baikal Railway

Togstrekningen var en del av Den Transsibirske jernbane frem til midten av forrige århundre. Circum-Baikal Railway ble brukt av Den Transsibirske Jernbane fra 1904 til 1950-årene. Da ble det bygget en ny togstrekning fra Irkutsk til Slyudanka

Cascad tunnels – ©Istock/rutin55
© Handbook of Circum-Baikal Railway

Sporet mellom Irkutsk og Bajkal er fjernet, men banedelen mellom Bajkal og Sludjanka eksisterer fremdeles. Strekningen mellom Port Baikal og Sludjanka er 89 kilometer lang. Den er en severdighet der den snor seg gjennom tunneler, og på broer og viadukte, over kløfter og elver.

Fra Listvyanka til Port Baikal

Etter en overnatting i Irkutsk har vi også fått med oss middag i en datcha, og et besøk på et historisk museum. Vi rusler noen timer i Listvyanka før ferja frakter oss over til Port Baikal.

Når vi når over sundet står Zaren Gold og venter, og vi stiger ombord på toget. Videre er vi lovet et stopp i en landsby for bading, og en tradisjonell picknic. Toget skal også stoppe på de mest ikoniske stedene, slik at vi kan ta en foto-shoot.

Bading og barbeque

Det gjøres et stopp i den koselige landsbyen Pollovinnaya. Her blir det bading og mat.

Temperaturen i sjøen er kun 14 grader, så det er en kald fornøyelse.

Det serveres en tradisjonell russisk barbeque. Det er lokal underholdning, og det viser seg at vodkaen flyter fritt.

https://usercontent.one/wp/www.rundtekvator.no/wp-content/uploads/2020/10/circum_baikal_railway_1a13.m4v

Noen fakta om Circum-Baikal Railway

Under den russiske revolusjonen i 1917 var området åsted for intense kamper, og en av tunnelene ble sprengt.

Strekningen består av:

 • 39 tunneler mellom Bajkal og Sljudjanka
 • 248 bruer og viadukter
 • 424 spesialkonstruksjoner (tunneler, bruer, viadukter, støttemurer og annet).

En linje mellom Irkutsk via Bolshoy Lug til Slyudyanka ble bygget mellom 1947 og 1949. Dette forkortet spor og avstand betydelig. Som et resultat av dette, begynte tilbakegangen til Circum-Baikal linjen. Den transsibiriske ruten ble overført til den nye linjen.

Kilder: Handbook of Circum-Baikal Railway og Lakebaikal.org

Hvordan komme seg dit (og tilbake)

Vi reiste med privattoget Zaren Gold, og Circum-Baikal var således arrangert for oss. Vil du ha det enkelt kontakter du en lokal reiseoperatør. Alternativt finnes det flere muligheter for å ta denne vakre togreisen på egen hånd.

 • Slyudyanka til Port Baikal
  • Tog går fra Slyudyanka (nås via transsibiriske – eller med bil fra Irkutsk) man, ons, fre, lør, søn fra Sludyanka kl. 14.20 og tar omtrent 5 timer for å komme til Port Baikal (som ligger ved siden av Listvyanka). En billett koster ca 30R (NOK 10,-).
 • Fra Port Baikal til Slyudyanka
  • Du tar båt, buss eller annen transport fra Irkutsk til Listvyanka. Det går en ferge fra Listvyanka til Port Baikal. Toget går fra Port Baikal klokken 2.20 om morgenen og ankommer rundt 8.00 om morgenen til Slyudyanka. Denne ruten betyr at man ikke ser så mye av den flotte utsikten.
 • Circum-Baikal Express
  • Toget går fra Irkutsk kl. 08.00 på onsdager og lørdager, og har tre type vognklasser. Du kan også ta det fra Port Baikal på torsdager eller lørdager. Toget stopper regelmessig og du er tilbake i Irkutsk ca. kl. 22. Hvis du ikke vil ha rundtur, velg overnatting i Port Baikal, ferje over til Listyvanka og buss tilbake til Irkutsk
 • Lokaltog # 6201, Matanya-toget (kostnadseffektivt)
  • Det går 4 tog i uken fra Slyudanka kl. 1330, mandag, torsdag, fredag og lørdag. Det koster ca. 1 Rubel. Turen tar ca. 6 timer fra Slyudyanka til Port Baikal. Det er moderne og komfortabelt tog, men det er ingen servering ombord. Toget fullfører reisen i Port Baikal. Herifra kan du ta ferje over Anara-elven til Listvyanka. Siste ferje har gått når toget ankommer, men du kan overnatte i Port Baikal.
OBS! - Ruter og togtider kan endres, og Rundt Ekvator tar ikke ansvar for dette. Sjekk derfor rutetider!

Gå langs Circum-Baikal

Den beste delen å gå langs Circum-Baikal er fra 112 km til 98 kilometer. Da får man de to lengste og mørkeste tunnelene, et par broer og fine strender. Man passerer også landsbyer hvor man kan handle melk og grønnsaker fra lokalbefolkningen. Det finnes mange fine steder å sette opp telt. Stranden på “110 km” er det mest populære reisemålet for russiske back-packere.

Circum-Baikal måles og tenkes i kilometer. Hver kilometer har sin egen betydning. De lokale sier: ok, vi møtes på 105. Det betyr at de møtes på 105 km av jernbanen.

https://usercontent.one/wp/www.rundtekvator.no/wp-content/uploads/2020/02/IMG_0513.m4v

Les andre artikler langs den transsibirske jernbane

Turtips i Østmarka – 5 fine turer som passer for de fleste

Turtips! Planlegger du høstferien hjemme i år? I såfall kan kanskje noen av disse turene i Lørenskog friste.

1. Svartåsen

Svartåsen er Lørenskogs høyeste topp, og dermed en god grunn til å ta turen. Utsikten er dog ikke fantastisk, men toppen har en spennende bakgrunnshistorie. Legg gjerne inn en rast ved Halssjøen.

Turen starter og begynner ved Losby skytterbane, og er på ca. 9 kilometer. Selv om det er litt oppoverbakke passer turen for de fleste. Du vil også få en fin rundtur i Losbymarka.

Les detaljer for turen her:

Turtips – Opp på Lørenskogs høyeste topp – Svartåsen

2. Inn til Endtjernet

Endtjernet (264 moh) er et vakkert lite tjern som ligger lunt mellom åser, vest for Mønevann. Dette målet er en fin tur med start og stopp på Losby Gods.

Turen er ca. 5 kilometer lang, og passer således for de fleste. Noe oppover på starten, men dette bedres etter hvert.

Les detaljer om turen her:

Endtjernet – turtips i Østmarka

3. Til fots inn til Nord-Elvåga

Dette er et turmål som kan nås til fots, med sykkel eller barnevogn. Starten er på utfartsparkeringen ved Ellingsrud.

Turen er i overkant av 5 kilometer lang, og passer for alle. Ved enden av Nord-elvåga er det gode muligheter for å ta en rast.

Les detaljert beskrivelse her:

Turtips- Til fots inn til Nord-Elvåga

4. Langs Losby-linja

Dette er en fin rundtur som går langs den gamle nedlagte Losby-linja. Man kan gå, jogge eller sykle ruta. Starten går fra Sørlihavna, og er 6,7 kilometer lang, hvis du velger den lengste ruta. Det er en forholdsvis flat rute.

Legg inn et stopp i naturskjønne Losbymarka før du går gruseveien tilbake.

Les detaljert beskrivelse av turen inkludert spennende historie om Losby-linja:  

Turtips – Vandring langs Losby-linja

5. På åsen over Østbyputten

Dette er en grei tur på ca. 5 kilometer. Beregn noen høydemeter oppover.

Man parkerer på Østbytunet og følger veien opp mot Østbyputten. Når Østbyputten nås tar man av til høyre, og går over demningen.

Finn stien som går oppe på åsen over Østbyputten. Stien følges et lite stykke før man ganske enkelt ser plassen på venstre hånd. 

Plassen du ser etter har bålplass og krakker, noe preget av “tidens tann”.

Les mer detaljer om ruta her:

Turtips – på åsen over Østbyputten

Du finner kart og beskrivelse for hver enkelt tur, ved å klikke på linkene under hvert turtips.

Noen flere tips:

Er du på Pinterest? Du kan pinne artikkelen for senere bruk ved å klikke på bildet.

Risør – aktiviteter i den hvite byen ved Skagerrak

Vil du ha ekte sørlandsidyll er Risør et godt utgangspunkt. Med sin hvite trehusbebyggelse ligger byen vakkert til ved havet. Du finner også mange aktiviteter i Risør.

Risør ligger i Agder fylke og har drøye 4600  innbyggere. Byen er mest kjent som sommerdestinasjon, og i sommerhalvåret mangedobles innbyggertallet av hyttegjester, fritidsbåter og campingturister.

Risør betegnes som starten på Sørlandet. Den hvite trehusbebyggelsen byr på smale blomsterkledde smug, og koselig små hus. Byen har et fint akvarium, badestrand inne i byen og mange koselige øyer hvor du kan nyte badelivet.

Selv om Risør for mange er en sommerdestinasjon, har kommunen mye å by på året rundt. Det er fint å gå tur på de mange øyene. I tillegg er det gode muligheter for turer i skog og mark. Vegårshei som grenser til Risør og Gjerstad, byr på skimuligheter i vinterhalvåret.

Byen ligger ut mot Skagerak men har i tillegg 3 store fjorder man kan holde til i. Er du ute i båt og det er mye vind, kan fjordene være å foretrekke.

Risør var fra gammelt av en av landets største seilskutebyer. Navnet Risør kommer fra øya Risøya, en øy rett utenfor byen, som er bevokst med kratt (ris).

Risør – byen

Etter bybrannen i 1861 hvor 248 bygninger ble totalskadet, oppsto byen i ny hvit drakt. Det var ingen tvang å male husene hvite, men det gav et inntykk av velstand. De fleste valgte derfor dette. Hovedgaten Krags gate er oppkalt etter mannen som avsluttet oppbyggingsarbeidet, Løytnant Krag.

Risør er ellers kjent for sitt yrende kunst- og kulturliv. I juli hvert år arrangeres Villvinmarkedet på torget.

Av andre aktiviteter i Risør er det verdt å få med seg Trebåtfestivalen. Dette er en festival med klassike trebåter, som arrangeres i begynnelsen av august hver år.

I byen finnes ingen butikksentre, men i steden koselige butikker og spisesteder langs gatene.

Branntårnet

Etter flere storbranner ble Branntårnet oppført i 1880-årene. Fra øverste etasje ble hele byen overvåket. Tårnet var bemannet frem til 1968. I dag fungerer branntårnet som galleri, og har utstillinger av både fotografer og kunstnere.

Skjærgården – andre aktiviteter i Risør

På 1930-tallet ble holmer og skjær utenfor byen kjøpt opp og skjenket kommunen. Betingelsen var at skjærgården for all fremtid skulle være tilgjengelig for allmennheten.

I Risør med egen båt

Har du egen båt kan du finne mange flotte plasser å legge til for bading og rekreasjon. Breibukt, Perleporten og Pjolterbukta (Risør seilforening) er alle populære ankringsplasser.

Innkjøringen til Perleporten

For de uten båt

Ferja M/S Øysang kjører daglig mellom Øysang og Risør. I juli kan du be om å bli sluppet av og hentet på badestedet “Lille Danmark”, som ligger på Risøya. Her er det sandstrand, gressplen og toalett.

Sentrumsnære Kastellet, ytterst på Tangen er også et godt alternativ. Her er det en liten badebrygge med stige.

Kastellet

Du finner også en ny liten sandstrand ute på Holmen (rett over torget) og Sagjordet badeplass i Sørfjorden, ved Krana. Beregn ca. 15 minutters gange fra sentrum til Sagjordet..

Stangholmen fyr

Stangholmen fyr ligger på en øy rett utenfor bykjernen. I sommerhalvåret kan du komme deg dit med båten Agnes, som går i skytteltrafikk fra sentrum hver hele og halve time.

Fyret ble første gang tent 27. oktober 1855. Frem til fyret ble lagt ned i 1959 hadde totalt 8 fyrvokterfamilier sitt hjem på Stangholmen, i kortere eller lengere perioder.

Dagens Fyrvert er Dag Eikeland, som sammen med sin familie har ønsket velkommen i de senere år.

Her er det kro, restaurant og mange konserter i sommerhalvåret. I tillegg er det fint å sole seg, bade og fiske, eller bare slappe av.

På Stangholmen er det også en gjestehavn du kan benytte, dersom du kommer med egen båt.

Jettegrytene på Sild – aktiviteter i Risør

Jettegrytene er et yndet turistmål året rundt. Du finner de på Sildodden på Fielandet, sør for Risør. Beregn ca. 25 minutter med bil fra sentrum til parkeringsplassen, deretter 20 minutters gange til jettegryta. 

->Les mer om jettegrytene her

I tillegg til å få seg et bad er svabergene rundt gryta godt egnet for å slappe av, ha picknik  eller gå turer.

Mange av jettegrytene i Norge ble dannet ved avslutning av siste istid.

Det finnes også en liten havn, for de som  kommer sjøveien. Vær obs på at det er ikke mulig å legge til rett nedenfor gryta. Følg Sildodden innover mot land ca. 200 meter, til en smal avstikker går inn til styrbord. Her kan man trygt legge til. I 10 knops hastighet må du beregne ca. 20 minutter fra Stangholmen Fyr.

Klikk på kartet for å komme til google

Risør har mange perler å by på. En av de jeveste vil jeg si er jettegryta på Sild.

Overnatting i Risør

Hvis du ikke har egen båt du kan overnatte på campingplasser, hytter, pensjonater og hoteller, i forskjellige prisklasser.

Risør hotel (affiliatelenke)

Andre blogginnlegg fra Risør

Om Risør

Risør er en idyllisk perle hvor du kan nyte avslappende dager. I sentrumsområdet finner du mange gode spisesteder og restauranter. Kommer du sjøveien er det en fin gjestehavn i sentrum.

Risør er også et godt utgangspunkt for turer til Kragerø, Lyngør, Gjerstad og Arendal.

Finn flere aktiviteter i Risør her:

 • Risør undervannsklubb – Risør har flere fine steder hvor det er fint å dykke. Risør Undervannsklubb tilbyr luftfylling av flasker.
 • Risørflekken – Over byen ligger Risørflekken, som er en hvitkalket fjellknaus 45 m over havna og kan sees 12 nautiske mil (22 km) til havs. Risørflekken brukes fortsatt som sjømerke og kalkes jevnlig.
 • Risør Akvarium – Sørlandets eneste saltvannsakvarium ligger på Dampskipsbrygga og har over 500 fisk og havdyr å vise frem. 
 • Camp Skarvann (aktivitetscamp for store og små)
Sørlandsidyll

Kart over Risør

Klikk på kartet

Kistefos – skulpturpark med en spennende “twist”

Er du er interessert i kunst, skulpturer, historie eller bare vakker natur? Et besøk på Kistefos er vel verdt turen.

All of Nature Flows Through Us

Kistefos er en spennende kulturdestinasjon på Jevnaker. I det vakre området finner du en imponerende skulpturpark, Nybruket galleri og et industrimuseum. Det nyeste tilskuddet er det spektakulære galleriet “The Twist”.

5 grunner til å besøke Kistefos

1. Kistefos – The Twist

Det 60 meter lange bygget svever over elven og vrir seg som en kålorm på midten. Er du interessert i arkitektur er dette et bygg å få med seg.

Inngangen er fra sørsiden i Closed Gallery, og man får en siktlinje gjennom hele bygget. Videre kommer man inn Twist Gallery, der bygget vrir seg. Vegger blir til tak, og tak blir til vegger. Man følger deretter på inn i Panaroma Gallery, på nordsiden av bygget. Med sine store vindusflater får man flott utsikt over elven, og området.

Bygget har oppnådd internasjonal annerkjennelse for sin arkitektur, og er nominert til en rekke priser og utnevnelser. Det er også omtalt som en ”must see” cultural destination, av blant annet New York Times.

Twisten

Man skulle kanskje tro at The Twist ikke har rette linjer, men det er tvert i mot. Panelene er vridd i en kortstokkform, slik at man får en illusjon av at ingen linjer er rette.

2. Down under

Selv toalettene er spesielle. En glasstrapp fører ned i underetasjen, hvor store vinduer ut mot elven gir deg en “tett på naturen” følelse.

“Points of View – Part 2”
av Elmgreen & Dragset

Inne i toalettavlukene er det kunstinnstallasjoner av Tony Oursler. En snakkende munn, et blinkende øye og en snakkende vagina, er noe av det du finner i de 12 avlukene.

3. Galleriene – The Twist og Nybruket Galleri

Galleriene har nye kunstutstillinger hvert år, med anerkjente kunstnere. 

I The Twist vises det i år et større utvalg verk fra Christen Sveaas’ private kunstsamling. Utstillingen har fått navnet Come Out! 

I Nybruket Galleri vises utstillingen Flowers in the Attic, av den svenske kunstnerduoen Djurberg/Berg.

Nathalie Djurberg & Hans Berg, The Clearing. Foto: Kai Andersen

4. Skulpturer

Kistefos har over 45 skulpturer av kjente samtidskunstnere. Mange skulpturer er laget spesifikt for Kistefos, og er inspirert av området, naturen og historien.

The Ball

Hvem er din favoritt?

Selv likte jeg godt Teddy og The ball. All of Nature Flows Through Us og Octopus var heller ikke verst.

5. Kistefos – Industri

Kistefos ble etablert i 1996 av forretningsmannen Christen Sveaas, på tomta hvor hans bestefar grunnla Kistefos Træsliberi. Selskapet produserte tremasse på Kistefos fra 1889 til midten av 1950-tallet. Maskinene og bygningene er bevart. De besøkende får på en realistisk måte se hvordan produksjonen foregikk.

Industrihistorien er synlig gjennom hele parken, og er knyttet til Kistefos’ historie. Randselva snor seg gjennom hele området, og var selve grunnlaget for industridriften.

Praktisk info – Kistefos

Område er i naturskjønne omgivelser og er lagt opp til å være en rundtur. Du starter fra en av de to inngangene. Midt i skulpturparken er det kafeteria og museumsbutikk.

Hvorfor ikke ta med piknikkurv med mat og drikke? Det er mange benker langs ruten.

 • Årets sesong varer fra 24. mai til 11. oktober.
 • Åpningstider: Tirsdag til søndag 10.00 – 17.00.
 • Priser:
  • Kr. 150,- for voksne,
  • Barn under 16 år har gratis inngang.
 • Selve skulpturparken er åpen utenom sesong og åpningstider, og kan fritt besøkes.
 • Link til Kistefos -> Klikk her
 • Det er mest besøkende på Kistefos mellom 11 og 14. Det kan være vanskelig å finne parkering. Et tips er å være der når det åpner.
“Veien til stillhet”

Reise til Kistefos

Det er to innganger til Kistefos. Det er parkeringsplasser i begge ender av parken.

1. Inngang fra Jevnaker, innkjøring via E16 og Bergerfossvegen. Adresse: Samsmoveien 41. Følg skilting til Kistefos.

2. Inngang fra Ringerike, via Hadelandsveien/Fylkesvei241. Følg skilting til Kistefos.

Klikk på kartet for å åpne det i google

Du må beregne en drøy times kjøring fra Oslo.

Kilder: kistefosmuseum.no

Andre tips til aktiviteter ->