Naga Panchami er en festivaldag med tradisjonell tilbedelse av Nagas eller slanger sett av hinduer i hele India, Nepal og andre land der hinduister bor. 

Naga panchami

Nå til dags ser nok hinduene på slangedyrkelsesdagen på en mer humoristisk måte, men da min venn var barn i India, brukte slange-temmerne (snake charmers) å ha levende slanger på gaten. På nesten hvert gatehjørnet kunne man se ekte slanger, hvor selvfølgelig gifttennene var tatt ut. Etter festivalen ble slangene sluppet tilbake i jungelen .

Nå er alt dette borte og det er kun slanger av plastikk.

Men denne er ekte …

Tilbedelse – Naga Panchami

På Naga Panchami dagen (i år 13. august) tilbys Nagas, kobraer og slanger melk, søtsaker, blomster, og til å med ofre. Naga eller slangeguder laget av plastikk, sølv, stein, tre eller malerier på veggen blir først badet med vann og melk, deretter tilbedt med mantraer.

Legender

Det er mange legender i hinduismen som er fortalt om viktigheten av tilbedelse av slanger. Naga Panchami er også en dag da Akhara holder spesielle feiringer for å hedre slangens mystiske symbolikk.

Naga panchami er en indisk festival som har røtter tilbake til mahabharat-epoken som skjedde for rundt 7000 år siden. Hinduistene har hele 55 festivaler, så slangedyrkelsedagen er bare en av mange.

Norske forhold

Det nærmeste vi kommer giftige slanger i Norge, er hoggorm. Vi var så uheldig å treffe på en på terassen på hytta i sommer. Heldigvis så vi ikke mer til den.

Fakta om hoggorm

Hoggorm er en av tre slangearter i Norge, i tillegg til buorm og slettsnok. Mange tror at stålorm også er en slange, men det er faktisk en øgle uten bein. Vanligvis blir en hoggorm mellom 50 og 70 cm, men det er også funnet orm som er over 90 cm!
Kilde fakta om hoggorm: wwf.no

Andre artikler du kanskje vil lese

Naga Panchami, hoggorm
Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Vi sender jevnlig ut reise- og turinspirasjon i vårt nyhetsbrev. Du vil alltid kunne melde deg av denne e-postlisten når som helst.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.