Vi befinner oss et par mil utenfor den russiske byen Irkutsk. I dag er vi invitert til å spise middag hos en russisk familie i deres datsja.

Datsja-tradisjonen går tilbake til tsarist-Russland, og betegnet land gitt av staten til sine trofaste tjenere. 

Det var restriksjoner på størrelsen i sovjettiden. Bygningene ble derfor ofte overdimensjonert med verandaer og høye loft. På 90-tallet ble restriksjonene fjernet.

Litt bakgrunn og historie

Datsja er et russisk ord for en sommerbolig eller et eller et hus på landet, i forstedene til russiske og tidligere sovjetiske byer. 

Ordet datsja stammer fra verbet ‘å gi’ og var et tegn på offisiell nåde. Noen ganger fulgte det forventninger med tildelingen, som å forbedre området rundt, bygge veier og produsere attraktive boliger. Det var således de som hadde inflytelserike verv i regjering og industri, som i utgangspunktet nøt godt av tildelingen. Likevel handlet datsja-ideen om fritid og glede. De kan kan være alt fra små hageskur til store flotte jakthytter.  

Middag i en Datsja

Vår datsja ligger midtveis mellom Irkutsk og Baikalsjøen. Vi kjører en halvtime og går et lite stykke gjennom skogen, før vi kommer frem til eiendommen.

Vertinnen og vår russike guide forteller om russisk kultur og tradisjoner, i tillegg til det å ha en datsja.

Vising a russian Dacha
Vertinnen og guiden.

Vi får servert ekte russisk kost. I følge guiden starter alle middagsmåltider i Russland med vodka. Både grønn salat og kålsalat står på menyen før vi får en tradisjonell suppe m/kjøttboller og rødvin til. En tyttebærtkake med rømmeklatt serveres til dessert. 

Russia
Dinnen in a Datsja, Russia

Bruksområde – Datsja

De fleste som har en datsja bruker den til å dyrke frukt og grønnsaker. I sommerhalvåret besøkes datsjaen i helgene for å nyte frisk luft og for å hente hjem innhøstningen.

Den største forskjellen fra et vanlig norsk hytteliv er nok mat-aspektet.

Det dyrkes grønnsaker i stor stil.

Tidligere var det ikke lov å eie privat eiendom og datsjaene gikk i arv. Eieren kunne ikke selge landet det var bygget på, men bygninger kunne selges. Dette medførte at i tilfelle en beboer ville eller måtte avhende en datsja gikk landet tilbake til eieren.

Irkutsk

Når man tidligere bygget en datsja, hadde man ikke frie tøyler. Myndighetene spesifiserte størrelser på tomter, maksimale størrelser på hus, antall etasjer og vinduer, antall uthus og eventuelle fasiliteter. Ovner var forbudt. Ekstragevant design og arkitektonisk utfoldelse ble slått ned på. Staten sendte inspektører for å godkjenne.

Vår vertinne har arvet den sjarmerende datsjaen fra sin far. Hun har bygget ut og både barn og barnebarn bruker stedet i sommerhalvåret.

Datsja, Irkutsk, Russia.
Et lite basseng finnes også på eiendommen.
Datsja, Toalettfasiliteter
Enkle toalett-fasiliteter.

Oppsummert

Under sovjettiden var datsjaer veldig populære fordi folk ikke hadde mulighet til å kjøpe land og bygge det huset de ønsket. I dag er det mulig for russere å kjøpe eller bygge en egen datsja. I følge guiden vår har “alle” i Russland en datsja men det riktig tallet er nok rundt hver 4. familie.

Det var en artig opplevelse å lære mer om den russiske kulturen, maten og historien bak en datsja.

Datsja in Russia

Les våre andre artikler langs den transsibirske jernbane.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Annette Seier · 19. January 2020 at 10:53

Spændende læsning Laila og en interessant oplevelse. Tak fordi du delte den 🙂
/Annette

Rundt Ekvator · 19. January 2020 at 13:09

Takk skal du ha 🙂 Gøy å se og lære om andre lands tradisjoner 🙂

Desirée travels · 20. January 2020 at 12:53

Spennende lesning. Jeg elsker når man finner tradisjoner i andre kulturer som er temmelig like de vi selv har, men samtidig ikke. Dette må jo være en slik. 🙂

Rundt Ekvator · 21. January 2020 at 06:06

Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Ja, det er morsomt å se hvordan kultur og tradisjonene er i andre land. Likt men likevel ulikt 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.