Momos er en av de mest populære rettene i Nepal. Det er dampet eller stekt dumplings med hakket kjøtt og best servert varm og med en krydret tomatsaus.
Fordi momo er en munnfull er det perfekt å servere som kosemat sammen med gode venner eller familie.

Retten er et godt eksempel på tibetansk påvirkning i nepalsk mat.
Ingredienser
Til 4 personer
Deig
2 kopper hvetemel
3/4 til 1 kopp vann
1 teskje olje
1/2 ts salt
Kjøttfyll
500 g hakket eller malt benfri kylling (Biff, svin eller lam fungerer også bra)
1 kopp løk, finhakket
1 ss hvitløk, hakket
2 små vårløk, finhakket
1 kopp finhakket hodekål
1 ss fersk ingefær, hakket
1 ts cumin pulver
1 ts korianderpulver
1 ts grovmalt pepper
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts kanel
3 friske røde chili, hakket (valgfritt)
salt til smak (~ 1 ts)
Vil du ha vegetarfyll kan du tilsette f.eks. 500 gr kål, tofu eller sopp i stedenfor kjøtt.
Krydret tomatsaus
3 store tomater
1 rød paprika
3 grønne chilli
1 kopp koriander, hakket (kan sløyfes)
1 ss hvitløk, hakket
1 ss ingefær, hakket
1 ts cumin pulver
1 ts korianderpulver
1/2 ts grovkvernet svart pepper
1 ss olje
Salt til smak
Gjør sånn:
Start med å lage deigen
Ta mel i en bolle. Tilsett salt og olje. Spe i litt og litt vann mens du knar deigen. Fortsett å kna til deigen sitter sammen. Deigen skal ikke være klebrig. Ta i mer vann hvis den virker for tørr. La deigen hvile tildekket i 30 minutter.
Lag fyllet
Start med å hakke kjøttet
Vask og kutt grønnsakene. Du kan bruke stavmikser, food processor eller et rivjern
Legg alt over i en stor bolle
Tilsett en ss soyasos og en ss buljong
Tillsett krydderet og en spiseskje nøytral olje
Bland alt godt og la blandingen hvile i kjøleskapet
Kjøttdeig av okse, kalv, kylling eller lam kan også brukes men gir ikke et like saftig resultat. Hvis du velger å bruke vegarfyll må grønnsakene kokes før montering.
Lag krydret tomatsaus
Skold 3 tomater
Finhakk grønnsakene
Tilsett tomater og krydder og kjør ingrediensene fint i en blender. Konsistensen skal være som en pasta.
Tilsett litt vann hvis den blir for tykk.
Montering
Kna deigen lett og kjevle den flat. Bruk ett glass til å lage ringer på ca. 6-7 cm.
Legg fyllet i midten. Brett deigen over fyllet, slik at det danner en halvmåne.Legg emne i hånden og start med å klemme endene sammen. Jobb fra høyre mot venstre. Hold de ferdige emnene tildekt med et fuktig håndkle mens du lager alle ferdig.
Damping av Mommo
Har du damkoker, dampovn eller kjele med rist bruker du det.
Alternativt bruk en wok som du kan sette en bambusdamper på, uten at den kommer i direkte kontakt med vannet. Smør bambusdamperen med litt matolje eller legg litt bakepapir i bunnen før du legger mommoene opp i. Hell vann i woken og kok opp. Sett bambusdamperen oppi woken. Fyll på med vann i woken etter behov.
De er ferdig dampet når de ser gjennomsiktige ut og ikke er klebrige.
– 5-6 minutter damping for små mommo
– Ca. 10 minutter for store mommo (men sjekk de etter 6-7 minutter).
Mommo kan også fritteres eller stekes i panne.
Serveres mens de er varme og med krydret saus til. Strø gjerne litt vårløk over.
4 Comments
Jørn - Bilivoka · 11. June 2019 at 19:12
Momos er så godt! Laget dette i Nepal, men husker ikke hvordan, så supert med oppskrift. 🙂
Rundt Ekvator · 12. June 2019 at 06:06
Ja, det er godt 🙂
Tina Reiser · 11. June 2019 at 20:10
Momos har jeg aldri smakt, og faktisk ikke hørt om. Men det ser ut som en spennende og god rett, og sikkert veldig gøy å ta med seg til tapas med venner! 🙂
Rundt Ekvator · 12. June 2019 at 06:06
En spennende rett du kan ha med til tapas 🙂