Lima ligger i den store ørkenen som går langs Stillehavskysten, en region som har en av verdens mest uvanlige klima. Du har kanskje hørt noen si at det aldri regner i Lima?

Klimaet er spesielt siden Lima ligger i tropene og Atacamaørkenen. I deler av denne enorme ørkenen er det ikke registrert regn på mer enn 20 år, noe som gjør det til en av de tørreste stedene på jorden. Luftfuktigheten er nær 100%, noe som fører til morgentåke fra juni til november og vedvarende lave skyer fra april til desember. Dette gjør at solen ikke trenger gjennom i denne perioden. 

Innsjekking

Vi ankom Lima på morgenen og hadde kun 24 timer til disposisjon, så tiden måtte utnyttes effektivt. Hotellet vårt lå i bydelen Miraflores som er et hyggelig velholdt område nær sjøen. Etter å ha sjekket inn på Hilton Miraflores fikk vi booket oss inn på en 4 timers city-tur. Før dette rakk vi en spasertur i byområdet med en god lunsj.

Inkakulturen

Mye av inkakulturen leverer videre og mange kler seg i tradisjonelle klær. Den typiske drakten er lag på lag med skjørt i fargerike mønstre, lange fletter og hatter. På ryggen bæres et fargerikt “manta”. Tradisjonelt sier hattene noe om sosial status og om bæreren er gift eller ikke.

Inkakultur

 

Fortsatt er mye av det som selges på markedene og i de typiske sovernir-butikkene. Håndarbeid laget i alpacha-ull men du finner også ponchoer, skjerf og gensere i akryl som er fabrikk-produsert.

Lunsj på Mama Olla 

En hyggelig restaurant med deilig mat og god service. Vi ble servert av den koselige servitøren Angel.

img_2514-1869216-10-1490036896877
mama olli
Severdigheter

Ettr lunsj var vi klare for en guidet tur i byen.

 Lima ble grunnlagt i 1535 av Francisco Pizarro som erobret inka-riket. Det finnes fortsatt en del arkitektur fra 15-1600 tallet og mange av bygningene er fra kolonitiden. Her er senter for den gamle kolonibyen.

Rundt plassen ligger Lima katedralen, Presidentpalasset, Erkebiskopens palass og Rådhuset, som alle er historiske bygninger.

 

Lima_5
img_1536-1869216-10-1490040399545
dsc_0699-1869216-10-1490041183266-n700
dsc_0647-1869216-10-1490039591716

Et høydepunkt på plassen er bronsefontenen fra 1700-tallet.

BronefonteneResidens Francisco Pizarro ble oppført i 1535 og siden da har bygningen vært sentrum for den politiske makten i Peru. Bygningen inneholder masse enestående kunstverk og viktige figurer fra peruansk historie.

San Francisco kirke og kloster fra 1700-tallet er et arkologisk området. Det inkluderer kirken, klosteret og en plaza. I atriumet finnes en vakker og velstelt hage. Klostergangene er utsmykket med nydelige fliser og huser blant annet et museum. Katakombene som fungerte som kirkegård under kolonitiden kan også besøkes. 

IMG_2526
IMG_2534
Kennedy Park

Kvelden ble avsluttet i Kennedy Park i sentrum av Miraflores-distriktet. Den er kjent som katte-parken og du finner over 100 villkatter som slapper av og koser seg. De er overalt – i trærne, i blomsterbedene, på krakkene og i buskene. De var tydeligvis godt vant til mennesker som de rolig gikk forbi eller dovent kikket opp på. For meg som katte-menneske var dette midt i blinken.

Foruten kattene var parken et livlig område med gateselgere og kunstnere. Både kattene, som tydeligvis ble matet og tatt godt vare på og selve parken, var ren og velholdt.

Kennedy park_Lima

 

Det var muligheter til å kjøpe lokal kunst til en billig penge og et koselig bilde ble med hjem.

Kunst, Kennedy Park

Da var våre 24 timer kommet til en ende. Neste morgen gikk turen tilbake til flyplassen langs Stillehavet.

sjøveien ved Lima

Oppsummert

Lima en koselig by med hyggelig stemning og høflige fargerike innbyggere. Vi kunne gjerne hatt et par dager til her. Likevel følte vi at vi fikk med oss litt av hva byen kan by på.

Her kan du lese flere opplevelser fra Peru:
Fakta Lima, Peru

Lima
-> Hovedstaden i Peru men også landets største by med 8,4 millioner innbyggere. Byen ligger ved Stillehavet og er en av de 30 største byene i verden.

Reise hit
-> Du flyr enkleste fra Europa med mellomlandinger i Rio, Sao Paulo eller Panama. 

Hvor skal man bo
-> Byen har overnattingstilbud i de fleste prisklasser. Vi bodde i Miraflores-området som er et tryggere område i gangavstand inn til sentrum.

Les mer her
https://no.tripadvisor.com/Tourism-g294316-Lima_Lima_Region-Vacations.html
https://www.lonelyplanet.com/peru/lima


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

6 Comments

Nann Karin · 6. February 2018 at 00:02

Bilder med skarpe farger,- jeg digger de. Det er noe fremmed-kjent med de glade fargeklattene du har fanget. Lukter nesten duftene der.. De vekker minnet

  Rundt Ekvator · 11. February 2018 at 20:01

  Kjempefine drakter de bruker, damene der 🙂

Iselin Renée · 6. February 2018 at 11:06

Så mange spennende turer du drar på 🙂 Kjempe fine bilder 🙂

  Rundt Ekvator · 11. February 2018 at 20:01

  Takk skal du ha, Iselin 🙂

Renates Reiser · 11. February 2018 at 12:20

Dere rakk mye på 24 timer, vil jeg si. Lima ser dessuten skikkelig flott ut! Hadde for en eller annen grunn ikke trodd det. Artig med villkattene i trærne (og overalt), og svært spesielt at det ikke har regnet på tyve år!

  Rundt Ekvator · 11. February 2018 at 20:04

  Ja, man lærer stadig nye ting. Fin by med mange flotte bygninger og artig kultur. Katteparken var helt topp 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.