Vil du prøve svabergets eget badeland lokker jettegryta på Sild, kun en kort tur fra Risør.  Med sine 6 meter i diameter og 5-6 meters dypde er jettegryta en av Nord Europas største. I tillegg til å få seg et bad er svabergene rundt godt egnet for å slappe av eller gå turer.

Fjellet varmer opp vannet og temperaturen er flere grader varmere enn i havet, selv om høy sjø gjør at vannet jevnlig blir byttet ut. Området rundt gryta har også flere høydeforskjeller i tillegg til en stor stein, slik at du kan hoppe eller stupe fra forskjellige nivåer.  
 

 Jettegryta på Sild Jettegryta på Sild

 

 

Det er ikke uvanlig at det er fisk i jettegryta.

Jettegryta på Sild

Mange av jettegrytene i Norge ble dannet ved avslutning av siste istid. Smeltevann satte stein og grus i roterende bevegelse og berggrunnen ble slipt ned. Formen ligner på en gryte og i gamle dager trodde folk at trollene sto for utformingen, der av navnet jettegryte.

Hvordan finne frem?

Jettegryta er et yndet turistmål året rundt. Du finner den på Sildodden på Fielandet, sør for Risør. Beregn ca. 25 minutter med bil fra Risør sentrum til parkeringsplassen, deretter 20 minutters gange til jettegryta.

Det finnes også en liten havn, for de som  kommer sjøveien. Vær obs på at det er ikke mulig å legge til rett nedenfor gryta. Følg Sildodden innover mot land ca. 200 meter, til en liten avstikker går inn til styrbord. Her kan man trygt legge til. I 10 knops hastighet må du beregne ca. 20 minutter fra Stangholmen Fyr.

Jettegryta på Sild

Hvis du vil utforske andre steder i Risør-området er dette noen tips!

Fakta om Risør

Risør ligger i Aust-Agder kommune, sør i Norge og har drøye 4600  innbyggere. Byen ligger ut mot Skagerak men har i tillegg 3 store fjorder man kan holde til i, hvis det blåser veldig. Risør betegnes som starten på Sørlandet.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

reiser i 2017 | Rundtekvator · 9. January 2018 at 22:16

[…] JETTEGRYTA PÅ SILD – ET NATURFENOMEN TIL BEGEISTRING […]

Sletthei, naturskjønt område i Risør | Rundtekvator · 5. April 2018 at 22:41

[…] JETTEGRYTA PÅ SILD – ET NATURFENOMEN TIL BEGEISTRING […]

Reiser i 2018 | Rundtekvator · 30. December 2018 at 14:27

[…] JETTEGRYTA PÅ SILD – ET NATURFENOMEN TIL BEGEISTRING […]

Råbjerg Mile - Danmarks svar på Sahara - Rundtekvator · 16. March 2019 at 15:50

[…] JETTEGRYTA PÅ SILD – ET NATURFENOMEN TIL BEGEISTRING […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.