Hva med en by nesten for deg selv hvor du risikerer å møte isbjørn når du spaserer rundt i de tomme gatene?  Da er et besøk i den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden på Svalbard, ett spennende alternativ!

Vi blir tatt i mot med et gebrokkent “Welcomme to Russia” av guiden Sasha, kledd i autentisk uniform og med gevær.

Pyramiden

Pyramiden ble grunnlagt av svenskene, solgt til Sovjet i 1927 og ligger i Isfjorden på Svalbard. På det meste bodde det over 1000 personer i Pyramiden, bygget som ett velfungerende ideal-samfunn etter russik modell. Alt det tekniske er gjennomtenkt og det bodde mange familer der. Det fantes skole, barnehage, skytebane, svømmehall, idrettshall og fotballbane. Byen hadde også musikkrom og bilbliotek med nær 25 000 bøker. Pyramiden var så å si selvforsynt og hadde blant annet drivhus og fjøs med dyr nok til å brødfø 1000 mennesker. All bespisning var felles.


Fjøset


Gruven i bakgrunnen

Fare for isbjørn

Vi er i et område hvor det kan være isbjørn så vi spaserer alle i følge oppover  mot byen. På veien passerer vi fjøset, vakre bygninger og blokker verdig en drabantby. Bygningene har en påkostet indre og ytre arkitektur og er alle bygget i solid materiale. Vi blir fortalt at kun de beste håndtverkerne ble hentet inn fra Russland.  Vi får guidet tur inne på skolen, barnehagen, kulturhuset og svømmehallen. Oppe ved svømmehallen troner verdens nordligste Lenin-statue.


Idrettshallen med verdens nordligste Lenin-statue til høyre i bildet


Musikkrommet er brått forlatt med instrumentene klare til spill

Brå fraflytting fra Pyramiden

Gruvedriften ble opprettholdt frem til 1998 hvor Arktiguol brått stengte gruven og byen ble fraflyttet så å si over natten. Det meste sto igjen da innbyggerne kun tok med seg personlige eiendeler. Dette gir en spøkelseaktig følelse og man kan se tydelige tegn på at byen ble brått forlatt. Middagstallerknene står fortsatt på bordet, ballen ligger igjen på håndballbanen og skolebøkene ligger oppslått.


I idrettshallen ligger fortsatt ballen klar på banen

Siden 1998 har det kun vært 7-8 en personer som har hatt oppsyn med byen. Trust Arktikugol åpnet en av de største bygningene for hotelldrift i 2013. På hotell Tulipan kan du velge rom som har et sovjetisk “preg” i både fargevalg og utstyr. Til frokost kan det typisk være hønsesuppe, men hva gjør vel det.

Overnatter du har du gjerne hele byen for deg selv og kan spasere mellom de ærverdige bygningene. Det er heller ikke unaturlig at en isbjørn spaserer gjennom gatene. Guidene Pjotir og Sasha viser deg gjerne rundt i byen og Pjotirs kone er hotellvertinnen.


Guiden Sasha i autentisk kostyme


Hotellet tilbyr en rikelig mengde vodka for 5 dollar glasset

Vår rundtur er over og vi avslutter på hotellet med  varme shillingsboller tilberedt av Pjotirs kone. Vi rekker en foto-shoot med Sasha før vi setter kursen tilbake mot båten.

Du kommer deg til Pyramiden ved å kjøre scooter på vinterstid eller ta en av charterbåtene som går fra Longyearbyen.

Les mer om Svalbard her:

Svalbard – en magisk destinasjon


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

3 Comments

Magiske Svalbard - Rundtekvator · 25. February 2019 at 20:11

[…] Pyramiden – Frosset i tid […]

Transibirske jernbane - en togreise fra vest til øst - Rundtekvator · 11. May 2019 at 10:22

[…] Pyramiden – Frosset i tid […]

Transsibirske fra Moskva til Beijing – Zarengold - Rundtekvator · 28. July 2019 at 07:37

[…] Pyramiden – Frosset i tid […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.