Hva vi turister ser når vi besøker Maldivene

 Når Maldivene nevnes er muligens søppel det siste man tenker på. De lite kjente fakta er at øya Thilafushi, er fullstendig laget av søppel.

Thilafushi har fått global oppmerksomhet og er omtalt av blant annet BBC, Weather.com og Discovery Channel. Øya samler søppel fra mange av atollene og resortene over hele landet. Papir, plast og metall resikuleres og matavfall brennes. Byggavfall dumpes i sjøen for å forlenge arealet og det sies at øya vokser raskt. 330 tonn dumpes her daglig.

Til å begynne med var Thilafushi en lagune av korallrev. I 1992 bestemte regjeringen seg for at øya skulle bli et søppeldeponi for den blomstrende turismen. Det nyervervede landet ble så leid ut til entreprenører som brukte øya til ulike industrielle aktiviteter. Øya har selvfølgelig lidd av det tilfeldige avfallet men det er ikke det eneste problemet.

Søppelbåtene har måtte vente opptil 7 timer for å få losset, noe som har ført til dumping i lagunen. Fotokreditt: flicr/haniamir

I tillegg til kommersiell aktivitet har det vært dumping, noe som har ført til en overflod av søppel og giftige materialer i lagunen. Når dette blander seg med røyken fra brent husholdningavfall skapes et skadelig slam, i tillegg til at det oversvømmer luften og atmosfæren.  


Fotokredit: Wikipedia

Kun 1% av Maldivene er over havet og landet består av øyer. Problemet er hvor de ellers skulle gjøre av det. Den Maldiviske regjeringen jobber med en ambisiøs plan for å kjempe tilbake mot trusselen, blant annet overføre søppelet til langdistanseskip, for resirkulering til plastbaserte stoffer. Dumping er også blitt forbudt.


Fotokreditt: Wikipedia

I disse dager er søppel på agendaen som en global utfordring og her hjemme er det stort fokus på plast i havet. 

Hva gjør du for å minske mengdene av unødig avfall? 

En turist på Maldivene skaper vistnok dobbelt så mye søppel i løpet av et døgn, enn en lokal. Jeg besøkte Maldivene i 2013 og det er ett av de vakreste stedene jeg har vært. 


Thilafushi ligger 7 kilometer fra hovedstaden Malé


7 Comments

OnTrip.dk · 29. April 2018 at 16:27

Det er også en af de smukkeste steder vi har været Laila. Vi håber, en dag at vi kommer tilbage på en af disse smukke øer 😉

/Annette

OnTrip.dk · 29. April 2018 at 16:29

Det er også en af de smukkeste steder vi har været Laila. Vi håber en dag at vi kommer tilbage på en af øerne 😉

/Annette

  Rundt Ekvator · 29. April 2018 at 19:27

  Ja, det var utrolig vakkert og fint der 🙂

Marianne - Glimt av verden · 29. April 2018 at 20:41

Trist og viktig å få ut informasjon om sånt som du skriver om her. Det er jammen bra at det har blitt økende oppmerksomhet rundt plast, forsøpling og forurensing den siste tiden. Håper virkelig at fokuset ikke dabber av, men at det arbeides stadig hardere med gode løsninger for avfallshåndtering, rydding av naturen, bevisstgjøring rundt søppelproblemet og ikke minst utvikling av miljøvennlige alternativer.

  Rundt Ekvator · 30. April 2018 at 06:28

  Ja, vi får virkelig håpe at det globale fokuset får regjeringen til å gjøre nødvendige tiltak. Nå siver det giftige stoffer ut i lagunen og forgifter både fisk og miljø ellers. Det virker som regjeringen har fått stoppet dumping av søppel i lagunen i vertfall. Men de har fortsatt en lang vei å gå. Et populørt dykkersted i nærheten av Thilafushi har virkelig fått se hvordan dette påvirker. Det virker heldigvis som både verden og Norge har fått øynene opp for problemet. Vi får alle prøve å gjøre våre små ting i hverdagen.

Reiselykke · 29. April 2018 at 21:40

Uff da, dette er virkelig nedsiden av turisme … Ikke et godt tegn at turistene bidrar med dobbelt så mye avfall som innbyggerne. Her bør det være marked for flere øko-resorter. Selv har jeg ikke vært på Maldivene ennå, men skjønner av også andre at søppelproblematikken der er langt større enn det turistene får se på de typiske turistøyene.

/Mette

  Rundt Ekvator · 30. April 2018 at 06:15

  Ja, det er virkelig trist. Det verste er at regjeringen der ikke virker å ha noe fullstendig svar på hvordan de skal løse problemet. Og i mellomtiden siver det giftige stoffer ut i havet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *