Trange gater, fargerike fiskelandsbyer og deilig middelhavsklima. Bygninger og arkitektur har en spennende blanding  av italiensk, arabisk og engelsk påvirkning

Malta  ligger i middelhavet syd for Sicilia og består av 6 øyer.  Malta er den største av øyene og det er her man finner hovedstaden Valletta. Etter å ha vært britisk koloni siden 1814 ble Malta en republikk i 1974. Med beliggenhet i Middelhavet har Malta blitt utsatt for gjentatte angrep og dramatiske historier som har satt sine spor. 

Hva kan man gjøre her?
Hovedstaden Valletta er en livlig by med  imponerende bygninger fra 1600-tallet, katedraler, barokkpalasser og fort. Den imponerende Grand Harbour kan besiktiges fra festningfortene over byen.  De mange godt bevarte bygningene på øyene har gjort at Malta har vært innspillingssted for både filmer og tv-serier. Hypogeum tempelruiner,  som er verdens eneste forhistoriske tempel, bør besøkes. Både byen Valletta og tempelruinene er på UNESCOs verdensarvliste. Øyene byr ellers på god mat, shopping,  klart vann og fine bademuligheter.

Viktige severdigheter på Malta

 • St. John Cathedral
 • Hypogeum tempelruiner
 • Mdina – kjent som Den stille by og var hovedstad i middelalderen
 • Megalit-tempelet,  Unike rester av et tempel fra 300-400 før Kristus
 • Marsaxlokk
 • Valletta (hovedstaden)

St. John Cathedral
Maltas mest imponerende kirke. Den ble påbegynt i 1573 og ferdigstilt i 1578. Den er barokkinspirert og gulvet er et lappeteppe av marmor. Hvelvet er dekket av malerier av Mattia Preti og illustrerer hendelser av livet til baptisten St. John.

  

På søndagsmarked i Marsaxlokk
På søndager er det marked i den vakre fiskerlandsbyen Marsaxlokk, som med sine fargerike fiskebåter, såkalte luzzus, er et yndet fotomotiv. Restaurantene langs strandpromenaden tilbyr den deiligste sjømat, men det kan være svart vanskelig å få bord. Markedet er populært og det myldrer av folk. I tillegg til fiskemarked er det boder som tilbyr alt fra sko til grønnsaker og klær. Bør besøkes.

Vakkert under overflaten
Malta er perfekt for dykking og har noen av de beste dykkeplassene i Middelhavet. Når sikten er god kan man se opptil 30 meter. Havet byr på spennende vrak og vakre koraller med det var lite fargerik fisk.

IMG_0037
IMG_0044 (1)

Arkitektur og topografi
Valetta har store høydeforskjeller så det er massevis av bakker og trapper i hele byen.Byen har blandet bygningsstil.

 

Fort
Store deler av Valletta er omgitt av festninger og fort. Landet spilte en vesentlig rolle under både 1. og 2. verdenskrig på grunn av sin strategiske plassering. Fra toppen går det heis ned til restaurant-område på havnen.

IMG_0082
IMG_0105
IMG_0092

Slående utsikt over Grand Harbour

Spise?
Malta tilbyr både lokale spesialiteter og middelhavsinspirert mat hvor mange legger vekt på sjømat. Område nede på havnen i Valletta hadde mange gode restauranter og prisnivået er lavere enn i mange av landene rundt middelhavet. 

Oppsumert
er Malta et godt alternativ til andre steder ved Middelhavet. Mye historie, herlig klima og greie shoppingmuligheter  (mange av de engelske kjedebutikkene blant annet). Det ligger også et stort kjøpesenter her og det er marked i nabobyen. Det er korte avstander og enkelt og ta seg rundt på egenhånd med buss eller taxi.  Språket er maltesisk og engelsk, så det er lett å gjøre seg forstått.  Jeg skal ærlig innrømme at de lave forventningene jeg hadde før avreise, ble gjort til skamme.

Vi reiste med Norwegian og bodde i Valletta på Grand Hotel Excelsior. Greit hotell med god service men bar nok preg av å være litt slitt. Grunnen til at vi valgte dette hotellet var fordi det hadde tillgang til strand.  
Affiliate-lenke
250x250 Beach

Her kan du lese mer om Malta.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mt.html

IMG_2809
IMG_2728
IMG_0170


6 Comments

Renates Reiser · 18. February 2018 at 20:07

Fine bilder og flott innføring til Malta! Ser ut som dere fikk gjort ganske mye på de fem dagene der. 🙂

  Rundt Ekvator · 18. February 2018 at 20:23

  Jada, vi fikk med oss litt men det kunne sikkert vært enda mer. Flotte øyer var det i hvertfall 🙂

Iselin Renée · 21. February 2018 at 11:43

Flotte bilder fra Malta 🙂

  Rundt Ekvator · 22. February 2018 at 07:32

  Takk skal du ha. Messe fargerike fine båter i vertfall 🙂

Marianne - Glimt av verden · 23. February 2018 at 21:51

Jeg reiste rundt på Malta i en uke for noen år siden, og besøkte alle de tre bebodde øyene som landet består av. Likte landet skikkelig godt 🙂

  Rundt Ekvator · 24. February 2018 at 05:52

  Landet overrasket meg absolutt positivt. Øyene har mye å by på 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *