Mezze er småretter som gjerne serveres som forrett, men kan også serveres alene sammen med godt drikke. Et deilig alternativ til kjøpe-salsa. Bruker du Rye Snacks i steden for tortillas eller potetgull får du et sundt og godt alternativ.

Mezze

Mezze fåes i Hellas, Tyrkia, på Balkan og i Midtøsten. Denne oppskriften har jeg fått fra Kempinski hotell Aqaba, Jordan.

Spicy tyrkisk salat – Ezme

Ingredienser (4 porsjoner som tilbehør) 

  • 4 mellomstore smakfulle tomater
  • 4 vårløk (En frisk rødløk kan også brukes)
  • 1 rød paprika
  • 1/2-1 chili
  • 1 ss tomatpuré
  • saften av en halv sitron
  • olivenolje
  • persille
  • salt og pepper 

Valgfritt:

  • 1 ss chilipasta eller 1 ts chilipulver (Tabasco saus er et mulig alternativ)
  • 1 ts Tyrkisk granateple sirup (annen søt saus laget av røde sure frukter kan brukes, f.eks rips syltetøy)
  • mynte
  • 2-3 fedd hvitløk 

Slik gjør du:

Ta tomatene og skrelt løk og kutt dem så fint som mulig, forsøk å ta vare på tomatjuicen. Gjør det samme med paprika og persille, jo finere jo bedre. Legg deretter alt i en bolle og tilsett de andre ingrediensene, krydre med salt og pepper etter smak. Bland godt, og la den stå i minst en time, så smakene kan blande seg fritt. 

Nå har du et valg. Hvis du ønsker å bruke Ezme´n som en salat, la den være som den er, og la den hvile i kjøleskapet. Hvis du foretrekker en finere versjon, bruk en blender på middels til høy styrke til å konvertere blandingen i en jevn masse. Også dette bør da bli avkjølt i minst en time. 

Ezme kan serveres som en kald forrett med fersk loff eller med arabisk brød.

Mezze fungerer også svært godt som tilbehør til grillet kjøtt (spesielt lam) eller fisk. 

Hummus – Mezze

Ingredienser 4 porsjoner

  • 1 fedd hvitløk
  • 4 ss sitronsaft
  • 1 pakke kikerter (hold igjen halvparten av væsken)
  • 2 ss tahini (fås i innvandrerbutikker)
  • 1 fedd hvitløk, hakket
  • 1 ts salt
  • 2 ss olivenolje 

Slik gjør du:

I en blender, hakk hvitløken.
Hell kikerter i blenderen, hold igjen en spiseskje til pynt. Ta sitronsaft, tahini, hakket hvitløk og salt i blenderen. Blend til det er kremet og godt blandet.
Legg blandingen i en medium serveringsskål. Dryss med pepper og hell olivenolje over toppen. Pynt med kikertene du holdt igjen. Hummus er en av mange svært populære småretter fra Midtøsten, og som serveres til Mezze.

Tabouleh Salad – Mezze

Ingredienser til 4 porsjoner 

  • Bulgur (1-2 dl. – avhengig av hvor mye bulgur du vil ha i salaten)
  • 1/2 kopp kokende vann
  • 1 kopp hakket persille
  • 1/4 kopp hakket frisk mynte blader
  • 2 tomater i terninger
  • 1 løk, finhakket
  • 2 ts olivenolje
  • 1 sitron, saften
  • Salt etter smak 

Slik gjør du:

Legg bulguren i en liten bolle. 
Tilsett kokende vann, bland og dekk til med et håndkle, La stå i 1 time. Drener overflødig vann. 
Bland i persille, mynte, tomater, løk, olivenolje, sitronsaft og salt. Tilsett bulgur-mengde etter ønske, bland godt og server.

Har du prøvd dette arabiske brødet fra midtøsten? Det smaker godt til Mezze.

Her kan du prøve noen av mine andre oppskrifter. Focaccia kan også serveres sammen med Mezze.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

5 Comments

annebe.blogg.no · 12. November 2017 at 16:36

Har vært i Tyrkia , men usikker på om jeg har smakt dette..men har kanskje det uten å vite hva det het…. ser veeeeeldig godt ut det på bildet her… <3 Annebe

Rundt Ekvator · 12. November 2017 at 22:39

Faktisk utrolig godt. Bare å prøve, Anne 🙂

liseabrevik · 13. November 2017 at 23:45

Tusen takk for et godt tips. Det må prøves! 🙂

Rundt Ekvator · 14. November 2017 at 06:31

Både sunt og godt 🙂

Iselin Renée · 14. November 2017 at 18:46

Nå ble jeg sulten 😀

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.