Øygruppen Svalbard ligger mellom 74° og 81° nordlig bredde og den største øya er Longyearbyen, som har administrasjonssenteret. Øyene ble først tatt i bruk som hvalfangstbase på 16 og 17 hundretallet. De ble deretter forlatt før det ble startet opp med gruvedrift på begynnelsen av 1900-tallet. Øygruppa er en del av Norge.

Dette var andre gangen vi reiste til Svalbard og formålet med turen var blant annet å løpe en distanse i Spitsbergen maraton. Etter en grei flyturen landet vi i Longyearbyen og tok flybussen de 2-3 kilometerne inn til byen og Radisson SAS, hotellet hvor vi skulle bo.

Guidet taxitur
Vi fikk innlosjert oss og tok deretter en guidet tur med Svalbardtaxien.Turen gikk inn over Adventdalen og opp til fjellplatået hvor EISCAT Svalbard Radar ligger. Utsikten er svært bra fra dette punktet. Store Norske Spitsbergen kullkompani har kun tre gruver i drift i dag. Gruve 7 som er en av dem, ligger innerst i Adventdalen. På vei innover dalen passeres Operafjellet hvor et russisk passasjerfly styrtet i 1996 og alle de 143 om bord, mistet livet.
 

“Fare for isbjørn” skiltet er særegent med Svalbard. I Svalbard-området finnes ca. 3000 dyr. Størrelsen på en voksen bjørn varierer mellom 200 og 800 kg. På Svalbard kan du møte bjørn hele året. Vi har ennå ikke sett noen…

         

Her ligger en gammel jakthytte.

Det ligger hundegårder utover Adventdalen. Sommerstid kan man kjøre hundeslede på jul og vinterstid på slede.

Longyearbyen
Longyearbyen har en gate. Her finner man Svalbardbutikken, apotek, bank, sportsbutikker, noen klesbutikker, skinn-butikker, barer, restauranter og souvernir-butikker. Byen har også et eget senter som heter “Lompen-senteret”. Man kan handle med hjem blant annet souvernier, sportsutstyr og klær og skinn- og ullvarer.  Svalbard er tax free-sone. Det vil si at alt du handler er avgiftsfritt. De fleste butikker holder opp fra 10-18 på hverdager og fra 10-15 på lørdager. Dette gjelder også for Nordpolet. Svalbardbutikken har i tillegg oppe fra 15-18 på søndager.



Hovedgata


Gruve 2b ligger øverst i byen


Byen sett fra oversiden

Spitsbergen marathon
I juni hvert år arrangerers det maraton i Longyearbyen. Det tilbys både hel- og halv maraton i tillegg til Spitsbergenmila. Svalbard byr på en naturskjønn løype du neppe vil glemme. Temperaturen i juni varierer mellom 0 og 10 grader. Vi opplevde både sol og snø. På kvelden er det premieutdeling og bankett.

P1050005
aP1050019

    
Halvmaraton-løperne klare for start
 
Barentsburg
Barentsburg er et russisk gruvesamfunn som ligger ca. 4 timers båttur fra Longyearbyen. Byen har i overkant av 400 innbyggere, hovedsaklig russere og ukrainere. Det finnes sykehus, grunnskole, forskningspark, forsamlingslokale, idrettshall og svømmehall. Byen har også et hotell. Barentsburg er for det meste selvforsynt meg grønnsaker og har også et eget fjøs. Det er forøvrig felles bespisning i matsalen for alle innbyggerne. Det fleste bygninger og infrastrukturen eies av en trust.

1869216-12-1401356530234
1869216-12-1401356500193
1869216-12-1401356650465

Grumant 
Forlatt russisk gruvebosetting vest for Longyearbyen.  Kullgruvene var i drift til 1962. Da ble Grumant brått fraflyttet og det ligger blant annet mye søppel igjen overalt.
           

ATV-safari
Det finnes ca. 45 km vei på Svalbard. En fin måte å se øya på er å kjøre ATV. Det måtte prøves.

1869216-12-1401358917051
1869216-12-1401359417228
1869216-12-1401359361504

Inngangen til Svalbard globale frøhvelv

 

Fossiljakt
Siste dagen ble det fossiljakt på Longyearbreen. Vi ble frakten i bil innerst i Longyearbyen og gikk videre til fots opp breen.

 


Gjesteboken på Longyearbreen må det skrives i


Fantastisk utsikt fra Longyearbreen og utover byen

Oppsummert
er Svalbard er et sted man absolutt bør oppleve. Foruten aktivitene som er beskrevet ovenfor finnes det et museum som er verd et besøk, det er flere båturer ut til breene man kan få med seg, ishavsgrilling og nattseilas kan oppleves og det går tur ut til Pyramiden. Det er også et hyggelig galleri øverst i byen. Det er vanskelig å gjøre noe på egen hånd pga isbjørnfaren. Sånn sett blir det fort kostbart å reise til Svalbard. Det er lurt å planlegge og bestille aktivitetene på forhånd.

Både SAS og Norwegian flyr daglig til Svalbard.

Affiliate-lenke
728x90 Beach

Litt flere bilder ….

Her er det selve nissens postkasse som står.

Den mektige Nordenskiöldbreen ligger rett i nærheten av den nedlagte russiske gruvesamfunnet Pyramiden. Dette kan du lese mer om her

 

 

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagreLagreLagreLagreLagre

LagreLagre


6 Comments

Iselin Renée · 10. November 2017 at 19:19

Dit har jeg lyst til å reise en dag 🙂

  Rundt Ekvator · 11. November 2017 at 07:35

  Svalbard er absolutt et fantastisk sted å besøke 🙂

Solvor Nye Tellefsen · 12. November 2017 at 11:17

Besøkte Svalbard i 2014. En fantastisk tur. Var med på tur til Pyramiden, fossiljakt og tur med Svalbardtaxi. Reiser gjerne tilbake igjen ??

  Rundt Ekvator · 12. November 2017 at 22:26

  Ja, Svalbard er magisk. Har vært der 3 ganger men kun på sommeren. Målet nå er en vintertur 🙂

GlobetrotterElisa · 19. November 2017 at 05:36

I April blir det endelig min tur til å dra til Svalbard! Gjett om jeg gleder meg. Alle som har vært der, snakker så varmt om det. Skulle gjerne sett nordlyset, men det får bli en annen tur 🙂

  Rundt Ekvator · 19. November 2017 at 14:53

  Det er absolutt noe å glede seg til 🙂 Jeg har heller ikke sett nordlys ennå. Godt å ha noe til gode 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *